Dogovoreno smanjenje državne administracije

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoreno smanjenje državne administracije

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić izjavio da je Srbija sa MMF- om dogovorila da neće biti smanjenja plata i penzija, niti povećanja poreza, već će biti smanjena državna administracija.

"Izabrali smo težu, ali korisniju strategiju da smanjujemo javni sektor što će zahtevati konsenzus čitavog društva", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je smanjenje javnog sektora nužno, jer imamo skupu državu, puno birokratije i nepotrebne propise i dodao da to neće biti moguće uraditi u jednoj godini.

Dinkić je naglasio da postoje ohrabrujući znaci oporavka u srpskoj ekonomiji, zaustavljen je pad privredne aktivnosti, a da je već nekoliko meseci privreda u fazi stabilizacije.

On je izrazio očekivanje da će krajem 2009. i početkom 2010. godine Srbija izaći iz recesije i da će u narednoj godini ostvariti privredni rast od 1, 5 odsto.

Dinkić je naglasio da Vlada Srbije do dolaska misije MMF-a u oktobru "neće sedeti skrštenih ruku" već bi do kraja meseca trebalo da utvrdi zakone o državnim službenicima i o potrebnom broju činovnika na lokalnom nivou.

Ministar je podsetio da je Srbiji već sada na raspolaganju 600 miliona dolara na osnovu povećanja kvote u MMF-u i taj novac biće povučen do kraja meseca i iskorišćen za pokrivanje budžetskog deficiita u 2009. i 2010. godini.

"Ako uspemo da zaključimo drugu i treću reviziju aranžmana u oktobru na raspolagnaju će nam biti još oko 1, 2 milijarde evra od kojih će polovina biti iskorišćena za pokrivanje deficita u 2010. godini, a polovina će ići u devizne rezerve", dodao he Dinkić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.