Dogovor sa MMF-om: plate i penzije veće od januara

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa MMF-om: plate i penzije veće od januara

Građani Srbije mogu da očekuju povećanje primanja od četiri ili pet odsto. – Memorandumom o budžetu za 2011, s projekcijama do 2013. godine, predviđeno smanjenje javne potrošnje, povećanje državnih investicija

Kreatori ekonomske politike za tri godine Srbiju vide kao zemlju koja je zabeležila rast od 5,5 odsto, s nešto nižom stopom inflacije od sadašnje, ali i vrlo skromnim rastom životnog standarda. Jer, u Memorandumu o budžetu za sledeću godinu, u kome se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i prognoze do 2013. godine, a koji je vlada nedavno usvojila, planiran je blagi rast prosečnih plata, broja zaposlenosti i domaće i izvozne tražnje.

Takođe, kad god da se odmrznu penzije i plate zaposlenima u javnom sektoru, građani se neće mnogo ovajditi od povećanja. Jer, prema ovom dokumentu, a u skladu s dogovorom s Međunarodnim monetarnim fondom, predviđen je rast od dva do najviše 4,5 procenata. Formula koja će do 2013. godine krojiti sudbinu penzionera i zaposlenih u javnom sektoru predvića povećanje jednako polugodišnjem rastu inflacije uvećano za polovinu ekonomskog rasta.

– Prema planskim parametrima penzije bi od aprila 2011. godine porasle za 3,4 odsto, a od oktobra iste godine 2,5 procenata. Aprilsko povećanje u 2012. godini iznosilo bi 3,5, a oktobarsko dva odsto. Godinu dana kasnije penzije bi bile veće za tri odsto u aprilu i dodatnih dva procenata u oktobru – navodi se u Memorandumu o budžetu.

Ekonomisti objašnjavaju da je skromni rast plata i penzija nema alternativu, jer Srbija ne može da nastavi sa starom praksom zaduživanja i trošenja nezarađenog koje bi državu odvelo u bankrotstvo.

U memorandumu se vidi i namera države da se, smanjenjem ukupnih troškova namenjenih za javnu potrošnju plate i penzije, povećaju izdaci za investicije. Predviđa se smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu za tri odsto i dodaje da „veliko fiskalno prilagođavanje nije moguće bez čvrste fiskalne discipline i poštovanja gornje granice rashoda predviđene ovim projekcijama”.

Navode se i rashodi koji nisu obuhvaćeni planom, a koji mogu biti rizik za primenu strogih fiskalnih pravila. Tako se, na primer, Nacrtom zakona o socijalnoj zaštiti predviđaju veća socijalna davanja. Trošak primene tog zakona procenjuje se na oko tri milijarde. Računicu ministarki finansija Diani Dragutinović moglo bi da poremeti i to što u rashode za plate nisu uključena sredstva za nagrade i bonuse, čiji bi eventualni efekat na budžet bio 2,2 milijardi dinara. Takođe, ukoliko bi pod pritiskom sindikata došlo do odmrzavanja proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, koji se odnosi na topli obrok i regres, državna kasa bi bila tanja za 81,8 milijardi.

U ovom dokumentu navodi se i nekoliko pravaca u kojima bi mogla da ide poreska reforma. U svakom slučaju bilo koja promena poreskih stopa, morala bi da bude prihodno neutralna. To znači da bi u narednom periodu svako ukidanje novouvedenog poreza, na primer, poreza na mobilne telefone, moralo biti nadoknađeno uvođenjem novih dažbina ili povećanjem postojećih opterećenja. Zato se kao jedna od mogućih varijanti prevenstveno navodi povećanje opšte stope poreza na dodatu vrednost od 18 odsto. Najavljuje se i mogućnost povećanja poreza na pojedine proizvode, kao što su računari i stanovi u novogradnji, koji su se dosad oporezivali po stopi od osam procenata. Moguće je i progresivno oporezivanje zarada uz povećanje neoporezivog praga, ali i izmene u obračunu osnovice za godišnji porez na dohodak građana. Rešenje se vidi i izmeni poreza na imovinu i smanjenja nameta na dobit preduzeća.

A. Nikolić

-----------------------------------------------------------

Vlada kupuje avion

Memorandumom o budžetu za 2011. godinu Vlada Srbije planirala je i da obnovi svoju avio-službu. Tako je za kupovinu novog aviona „falkon 900” država planirala da potroši nešto malo više od dve milijarde dinara. Reč je o poslovnom avionu u koji može da stane od 12 do 14 putnika.

objavljeno: 28/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.