Dobra vest za one koji su radili u Rusiji – od danas povezivanje staža

Izvor: RTS, 01.Mar.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra vest za one koji su radili u Rusiji – od danas povezivanje staža

Na osnovu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti građani Srbije koji su deo radnog veka proveli na poslovima u Rusiji, moći će da apliciraju za priznavanje i povezivanje staža i tako ostvare pravo na penziju.
Ukoliko su u prošlom periodu radili u Rusiji i ako su im tamo bili plaćeni porezi i doprinosi, naši građani će preko Fonda penzijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i invalidskog osiguranja popunjavati upitnik i moći da apliciraju za obračun radnog staža.

Srpski PIO fond će, pre uvažavanja staža, podatke iz upitnika proveriti sa PIO fondom iz Rusije, a tada će se i znati koliki je broj onih koji će ostvariti to pravo.
"U tom slučaju, njima bi staž bio spojen. Godine staža koje su imali u Srbiji bi bile spojene sa godinama staža iz Rusije, a po osnovu zbira tog radnog staža mogli bi da ispunjavaju u potpunosti uslov da idu u penziju", izjavio je ranije za Tanjug ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Penzije iz Srbije bile bi im uplaćene preko našeg PIO fonda, a deo bi dobili iz Rusije, rekao je Đorđević.
To važi samo za naše građane, a ne i za ruske koji su radili kod nas, s obzirom na to da je reč o jednosmernom sporazumu, objasnio je Đorđević.
Bilo je važno da se Sporazum potpiše, s obzirom na to da je veliki broj naših građana radio u Rusiji osamdesetih godina, naglasio je Đorđević.
"Takav vid saradnje nemamo sa mnogo zemalja. S obzirom na to da je sporazum jednosmeran, pokazujemo brigu prema našim građanima da im pomognemo da ostvare njihova prava", podvukao je Đorđević.
Instrukcije o popunjavanju upitnika biće objavljene na sajtu PIO fonda i Ministarstva za rad, najavio je Đorđević i pozvao građane koji su radili u Rusiji da se prijave.
Sporazum između Rusije i Srbije o socijalnoj sigurnosti potpisan je 19. decembra 2017. godine, a Narodna skupština Srbije donela je 28. juna 2018. Zakon o potvrđivanju tog Sporazuma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.