Dinkić: Ne povećavati penzije

Izvor: B92, 18.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Ne povećavati penzije

Mlađan Dinkić (FoNet)

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da u neizvesnim uslovima svetske finansijske krize ne treba razmatrati promenu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Posebno ne treba razmatrati odredbu koja bi povećala rashode za 100 milijardi dinara, koliko je potrebno za najavljeno povećanja penzija na 70 odsto proseka zarada u 2009. godini, rekao je Dinkić.

Efekti rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzija od 15 odsto u ovoj godini mere se desetinama milijardi dinara dodatnih rashoda u budžetu, a ako se na to doda još 100 milijardi dinara najavljenog povećanja penzija na 70 odsto proseka zarada u 2009. godini, bilo bi to ekonomsko samoubistvo, naglasio je ministar u intervjuu "Ekonomist magazinu".

"To bio bilo kao kada bismo zgradu, kojoj preti požar, polili benzinom", opisao je Dinkić.

Odgovarajući na pitanje da li će zbog takvog stava imati problema sa koalicionim partnerima, koji su to obećali pre izbora, Dinkić je rekao da "razumni ljudi moraju da uvažavaju realnost".

Dinar jači od ponedeljka

Nakon petodnevnog pada domaće valute dinar će u ponedeljak ojačati za 73 pare, tako da će zvanični srednji kurs biti 82,26 dinara za jedan evro.

Guverner NBS Radovan Jelašić je istakao da će se kurs i nadalje formirati tako da ne bude značajnih dnevnih fluktuacija, koje bi poremetile funkcionisanje deviznog tržišta.

On je naveo i da se trenutna finansijska kriza u svetu nije mogla predvideti tokom predizborne kampanje, pa ni početkom leta kada je Vlada formirana.

"Ovo je daleko dublja ekonomska kriza od one iz 1929. godine. Ako se razumete u ekonomiju znaćete da se u ovakvim uslovima ne sme menjati penzioni zakon", upozorio je on.

Na opasku da je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić pre nekoliko dana rekao da je povećanje penzija u narednoj godini maltene dogovoreno, Dinkić je rekao da "nije siguran u to".

"Ne treba razmišljati o promeni penzionog zakona dok ne vidimo šta Srbiji donosi srednjoročni efekat svetske finansijske krize. Već sada imamo problema zbog povećanja rashoda usled rasta penzija od 15 odsto", naglasio je Dinkić.

Odgovarajući na pitanje da li ti njegovi stavovi mogu ugroziti opstanak Vlade, Dinkić je odgovorio - da "ne veruje" i naglasio da bi "u suprotnom bila ugrožena ne vlada, nego država".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.