Dinar slabi zbog dešavanja u okruženju

Izvor: Blic, 12.Jun.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar slabi zbog dešavanja u okruženju

Slabljenje domaće valute poslednjih dana posledica je dešavanja u okruženju, ocenjeno je juče na predstavljanju novog broja „Kvartalnog monitora“.

Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić izjavio je da je slabljenje dinara posledica dešavanja u međunarodnom okruženju, koja su uticala i na slabljenje domaćih valuta u Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj.

Ako bi se uzelo u obzir isključivo ono što se događa u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinar bi trebalo u određenoj meri da jača jer imamo dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, obezbeđena su dodatna finansijska sredstva, zarade i penzije su zamrznute, a cene stabilne, izjavio je Jelašić.

Predsednik Saveta Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da monetarna politika ne bi trebalo da u narednom periodu dozvoli jačanje dinara prema evru, ukoliko ono nije praćeno rastom produktivnosti, odnosno ukoliko ugrožava konkurentnost domaće privrede.

Šoškić je ocenio da je proteklih dana došlo do umerenog slabljenje dinara kao odraza konkurentnosti domaće privrede i konkurentnosti Srbije kao investicione destinacije, na kojima bi, prema njegovim rečima, trebalo još poraditi kako bi se obezbedio veći priliv deviza.

- Takođe, treba imati u vidu, da zbog krize koja se dešava u evrozoni, čitav jugoistok Evrope je na izvestan način manje atraktivan za ulaganja i to smanjenje ili zadrška u dotoku investicija mora da se odrazi na devizne kurseve svih valuta u regionu - istakao je on.

Glavni urednik „Kvartalnog monitora" Pavle Petrović ocenio je da je sadašnja vrednost dinara prema evru blizu realne, odnosno blizu održivog nivoa koji bi obezbedio međunarodnu konkurentnost srpske privrede. Petrović je istakao da su uslovi za trajniju stabilizaciju kursa da ne bude značajnije inflacije ili rasta plata, kao i da ne bude novih „udara" sa finansijskog tržišta. Istakao je da su na slabljenje domaće valute u prethodnim danima dobrim delom uticali potresi regionalnih karaktera, odnosno činjenica da se kriza iz južne Evrope, preko uticaja na kurs, proširila i na Poljsku, Mađarsku, Češku, Rumuniju, pa i Srbiju.

Evro nepromenjeno

Vrednost evra će u ponedeljak u odnosu na dinar biti skoro ne promenjena. Tako će srednji kurs iznositi 103,4574 dinara, a što je za 0,0053 dinara manje nego za vikend.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.