De Beloe u penziji

Izvor: Blic, 13.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Beloe u penziji

Od trka i hipodroma se posle sedam godina takmičenja oprostio najbolji evropski kasač Žag de Beloe. U međuvremenu je učestvovao u 114 velikih trka, zabeležio 36 pobeda i 39 plasmana, vlasnicima porodici Galie iz Normandije u Francuskoj osvojio pet miliona evra nagrada i svrstao se među četiri najbolja konja svih vremena.

Žag de Beloe je kupljen kao godišnjak na aukciji u Dovilu za samo 6.700 evra. Bogatu karijeru je započeo ne baš slavno u trećoj godini. Prvi značajan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rezultat zabeležio je tek tri godine kasnije, a zatim je usledila serija trijumfa u najvećim nadmetanjima. Trostruki je pobednik najveće „monte" trke (kas pod sedlom) „Pri de Kornelie" (nagrada 700.000 evra) i osvajač je Velike nagrade Amerike (milion evra) 2005. na hipodromu „Vansen" u Parizu. Samo godinu kasnije po drugi put je slavio u istoj trci, ali je kasnije diskvalifikovan zato što je na doping testu bio pozitivan na tolfenamičnu kiselinu koja je bila sastavni deo vitamina C. Zbog toga se digla velika prašina, vlasnici su optužili proizvođača farmaceutsku kompaniju „Vetokinol", koja je priznala krivicu i objavila zvanično izvinjenje zbog negativnih posledica. Slično se dogodilo i posle pobede u „Elitlopu" na hipodromu „Solvala" u Stokholmu, kada je utvrđeno da je tretiran diklofenakom protiv bolova.

To je bio razlog da porodica Galie odustane od puta u Ameriku, gde je ranije planirano da Žag de Beloe startuje na poznatom trkalištu „Midoulends" i pokuša da obori svetski rekord. Tako je njegov najbolji rezultat i dalje ostao 1:09,9 postignut u trci „Pri de Vašington". Žag de Beloe okitio se i titulom šampiona Starog kontinenta, takmičenjem u organizaciji Evropske kasačke asocijacije (UET) i nizom drugih trofeja.

Tek minule 2007. neočekivano je osvojio peto mesto u četvrtom pohodu na pehar u trci „Pri de Kornelie", a zatim je imao zabranjen galop u okršaju za „Veliku nagradu Amerike". To je dobar znak da sjajni trkač sa nadimkom Kanibal, zbog načina kako je pobeđivao pritivnike, zauvek ode u istoriju evropskog konjičkog sporta.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.