Da li penzije pokrivaju starački dom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li penzije "pokrivaju" starački dom?

Korisnicima domova za stare Gerontološkog centra Novi Sad, nakon više od dva meseca, počela je da se isplaćuje razlika penzije, koju dobijaju nakon što se oduzmu troškovi smeštaja. U gerontološkom za 021 kažu da je problem nastao zbog prelaska na novi sistem koji je propisalo nadležno Ministarstvo, dok ministarstvo poručuje da se mora preći na taj sistem, kako bi se uspostavila kontrola trošenja novca.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je odlučilo da od 1-og januara uvede gerontološke centre u Sistem izvršenja budžeta, zbog čega je centru ukinut podračun, a otvoren je evidencioni. Zatim su stigle instrukcije, te je počeo prelaz na novi sistem. U ministarstvu su svesni da je prvobitnog zastoja, ali kažu da novi sistem mora biti uveden.

U instituciji pokrajinskog ombudsmana kažu da nisu otkrili da su domovi prikupljali novac, ali ne poriču da su zloupotrebe teoretski bile moguće. Što se tiče zaštite korisnika, za to je nadležna inspekcija.

Glavni motiv ministarstva da se ustanove socijalne zaštite uvedu u budžetski sistem bio je da se eliminiše mogućnost potencijalnih zloupotreba. Takođe, kako kažu, želja je i da se novac troši racionalno, u skaldu sa potrebama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.