Centrala MMF odlučuje o srpskim penzijama

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centrala MMF odlučuje o srpskim penzijama

Premijer Cvetković i ministar rada Rasim Ljajić, tvrde sindikalni pregovarači, jesu spremni da se rešenje nađe oko penzija, ali moraju o svemu tome razgovarati sa delegacijom MMF, koja opet nema ingerencije da prihvati traženo bez dodatnih konsultacija sa centralom u Vašingtonu.

Rok za odgovor je četvrtak po podne ili veče i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mi očekujemo jasne odgovore, kaže za „Blic“ Milorad Mijatović, vođa sindikalnog pregovarčkog tima. U međuvremenu, juče je simbolično među prvima potpis na peticiju za obaranje Vlade stavio sindikalni lider Ljubisav Orbović. Od danas će potpisivanje biti nastavljeno u više od deset gradova Srbije.

- Naš je plan da to traje petnaestak dana, a naša je procena da ćemo skupiti oko milion potpisa. Pripreme za štrajkove su otpočele i celu akciju “Potpiši i Vladu obriši” nastavljamo prema planu - priča Orbović.

Odloženo potpisivanje peticije

Glavni nesporazum se vezuje za dva zahteva: da penzije ne mogu pasti ispod 60 odsto iznosa prosečne zarade i da je neophodno zadržavanje beneficiranog radnog staža za rudare. Podaci sindikata pokazuju da 40 odsto rudara „Kolubare“ koji imaju beneficirani staž ne doživi penziju, a oni koji je dočekaju koriste je u proseku samo deset meseci. Oporo, nema šta, ali kao i uvek problem je kako naći novac za uvećanje onih kojima prestaje radni vek. U periodu od godinu dana broj onih koji rade smanjen je za oko 200.000, ali je porastao broj penzionera za blizu 160.000.

- Posebno je pitanje što u svim dogovorima nigde nema vlasnika kapitala i što njih niko ništa ne pita - primećuje Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, uz opasku da “sindikat nema snagu za rušenje Vlade”.

Slično misli i dr Zoran Stojiljković, ocenjujući da je sindikalna namera drugačija.

- Sindikat ne može da sruši Vladu i oni znaju da je to neostvarljiv cilj. Oni pokušavaju da nateraju Vladu da bude odgovornija i da se uspostavi pravi socijalni dijalog koji bi pomirio razvojnu komponentu i socijalno podnošljivu situaciju - smatra Stojiljković.

Smanjenje i povećanje

Zaposleni 2008 Penzioneri 2008

1.859.906 1.580.339

2010. jul 2010. jul

1.811.000 1.618.000

Neistine

Potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića pitali smo da li je juče imao susrete povodom penzija i sindikalnih zahteva i evo odgovora:

- Nisam imao razgovore i kontakte ni sa predstavnicima MMF ni sa drugim organizacijama, a koji bi se odnosili na zakon i PIO, kako su to preneli neki mediji, tako da su sve informacije koje su iznete u javnost u vezi toga apsolutna neistina.

Orbović: Krkobabić koči rešenje

Ima različitih informacija o ulozi gospodina Jovana Krkobabića?

- Gospodin Krkobabić je potpuno privatizovao ovo pitanje i on smatra da više niko nema pravo da se uključuje i meša iz Vlade, bilo ko od ministara izuzev njega, tako da nismo ni pokušavali da s njim razgovaramo.

Štrajkovi i rušenje Vlade ili potpisan sporazum, čemu se nadate?

- Ako indeksacija i beneficirani staž budu prihvaćeni potpisujemo sporazum, nema štrajkova. U suprotnom je sve jasno.

Neki kažu da se vi igrate socijalnog ventila u dogovoru sa Vladom?

- To je smešno, uopšte neću to da komentarišem. Protesti će da traju danima ako bude moralo tako. Naš cilj je rešenje, ne štrajkovi.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.