Cela porodica živi od penzije

Izvor: B92, 11.Jul.2012, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela porodica živi od penzije

Beograd -- Prosečna porodica u Srbiji, po svemu sudeći sve je više na plećima njenih najstarijih članova.

To pokazuje i Anketa o radnoj snazi, koja kaže da su od 2003. godine do danas plate, u ukupnim prihodima domaćinstva, povećale svoj udeo sa 42,8 odsto na samo 43,3 odsto, a penzije sa 20 odsto na čak 32,6 odsto.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine u prosečnom domaćinstvu su prihodi od plata bili 22.834 dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a od penzija 17.387 dinara.

A bilo je i nekih "simboličnih" primanja i od raznih socijalnih pomoći, poljoprivrede, imovine, inostranstva....A samo na hranu i piće, od prvog do prvog, trošilo se bar 19.994 dinara mesečno.

"Penzije su danas definitivno najsigurniji prihodi, a mnogi radnici su postali paraziti svojih tašti, roditelja, svekrva. Jer, većina njih mora da otplaćuje stambene kredite", smatra i ekonomista Miroslav Zdravković.

"Do ovakve poražavajuće ekonomske situacije dovelo je to što su zarade u privredi neralno male i neredovne, a istovremeno je broj penzionera premašio broj zaposlenih".

Da su kućne kase tanje, pokazuje i slaba potrošnja. Prosečan Srbin, računa Zdravković, za godinu dana potroši 1.960 evra, isto koliko i Crnogorac, ali znatno manje od ostalih iz komšiluka.

"Penzije su danas definitivno najsigurniji prihodi, a mnogi radnici su postali paraziti svojih tašti, roditelja, svekrva. Jer, većina njih mora da otplaćuje stambene kredite", smatra i ekonomista Miroslav Zdravković.

Na ovakvu nepovoljnu nesrazmeru ukazuju i u Međunarodnoj organizaciji rada.

"U 2003. je radilo 2,3 miliona, dok je danas zaposleno svega 1,7 miliona. To znači da je i masa zarada znatno manja u odnosu na masu penzija", kaže Jovan Protić, nacionalni koordinator iz MOR.

U Fondu PIO kažu da ovakva "zavisnost" domaćinstava od njenih najstarijih članova ne iznenađuje jer su penzije, iako skromne, ipak redovne jer se zna tačan datum njihove isplate, a uvek se usklađuju sa inflacijom iz prethodnih šest meseci.

"Prosečna majska penzija iznosila je 23.106 dinara i povećana je za 7,5 odsto u odnosu na maj prošle godine" - računaju u Upravnom odboru Fonda PIO.

"Izraženo u evrima, prosečna penzija je iznosila 198 evra i prvi put je pala ispod 200 evra od marta prošle godine. S obzirom na to da je evro ojačao za 20,2 odsto u odnosu na maj prošle godine, prosečna penzija je zapravo smanjena za 10,6 odsto. A samo za majske isplate, sa računa Fonda PIO je potrošen 39.031 milion dinara"
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.