Čekala naknadu sa biroa šest meseci, a problem rešen za jedan dan

Izvor: RTS, 02.Apr.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekala naknadu sa biroa šest meseci, a problem rešen za jedan dan

Odeljenje za hitno postupanje zaštitnika građana reagovalo je nakon priloga RTS-a o slučaju Gordane Marković, koja je nakon podnošenja zahteva za naknadu sa biroa završila sa zahtevom za penziju i milionskim dugom.
Zaštitnik građana je saopštio da je, nakon što je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada NSZ-a, ta služba donela rešenje kojim je Gordani Marković iz Beograda priznato pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na novčanu naknadu koje je čekala sedam meseci.

Kako se navodi, zaštitnik je utvrdio da je do nepostupanja organa uprava po zahtevu stranke došlo zbog činjenice da je Fondu PIO trebalo više meseci da dostavi Nacionalnoj službi za zapošljavanje potvrdu o uplaćenim doprinosima, koja je, nakon insistiranja zaštitnika, dostavljena elektronskim putem.
Građanki je omogućeno, u roku od jednog dana, ostvarivanje prava na koje je čekala sedam meseci, ističe se u saopštenju.
O teškoj situaciji sa kojom se suočila obavešten je i Gradski centar za socijalni rad, koji je potom upoznao Markovićevu sa pravima socijalne zaštite koje može ostvariti.
U saopštenju se ističe da je Odeljenje za hitno postupanje zaštitnika građana postupilo po sopstvenoj inicijativi, na osnovu informacija dobijenih iz sredstava javnog informisanja. O problemu Gordane Marković, Radio-televizija Srbije izvestila je u svom prilogu.
Markovićeva nakon gubitka posla sedam meseci nije uspela da ostvari pravo na naknadu, jer, kako su joj rekli u NSZ-u, Fond PIO nije dostavio podatak o ukupnom radnom stažu.
Navela je da je, po sugestiji iz NSZ-a, podnela zahtev za ostvarivanje prava na penziju kako ne bi došlo do propuštanja rokova.
U Fondu PIO je utvrđeno da joj od upisanih 38 godina radnog staža doprinosi nisu uplaćeni za skoro polovinu i da Markovićeva ima milionski dug, koji joj neće potraživati, ali da taj dug nikada neće zastariti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.