Srbija dobila novu Vladu, Brnabić drugi put premijerka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2020, 13:06

Srbija dobila novu Vladu, Brnabić drugi put premijerka

Srbija je večeras dobila novu vladu koju su većinom glasova večeras izabrali poslanici nakon glasanja javnom prozivkom. Brnabić i ministri položili zakletvu.

Za novu vladu, na čijem je čelu po drugi put Ana Brnabić, glasalo je 227 poslanika, protiv je bilo pet poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, a više od 50 odsto članova novog kabineta su žene.

Brnabić i ministri položili zakletvu

Premijerka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ana Brnabić i ministri položili su večeras zakletvu u Skupštini Srbije i tekst zakletve predali predsedniku parlamenta Ivici Dačiću.

Brnabić i članovi vlade su pročitali tekst zakletve koji glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Polaganjem zakletve zvanično počinje da teče mandat Vladi Srbije.

Nakon glasanja premijerka i članovi njenog kabineta svečano će položiti zakletvu čime počinje da im teče mandat.

Brnabić je izlažući ekspoze na početku današnje sednice naglasila da će nova vlada biti vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta i da će imati šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa.

"Ova vlada imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa - borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije", naglasila je Brnabić.

Brnabić: U prvih 100 dana vlade videćete konkretne rezultate

Ana Brnabić, obećala je večeras da će se već u prvih 100 dana rada buduće vlade videti konkretni rezultati, koje, kaže, mnogi ne očekuju.

Brnabić je, na kraju rasprave o novoj vladi u parlamentu, rekla da će nova vlada, pošto večeras dobije podršku poslanika, već sutra ujutru u osam sati održati prvu sednicu.

"Nastavićemo da radimo odmah na akcionim planovima koje treba da usvojimo, na nacrtima zakona koje treba da usvojimo, da bismo na konkretan način radili na poboljšanju života građana", rekla je Brnabić.

Navela je da će nova vlada, osim što će biti vlada kontinuiteta, biti i jedinstven tim sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer je, kako je rekla, to donelo mnogo dobrog zemlji i građanima i u proteklom periodu.

Brnabić je kazala da očekuje da parlament kontroliše vladu i da ukazuje na greške, navodeći da će tako svi zajedno na najbolji način pružiti građanima ono što oni očekuju.

"To nisu isprazne političke rasprave, već rešavanje konkretnih pitanja. Mislim da će posle mnogo vremena da se osete ponosno kada gledaju svoj parlament i svoje poslanike, kada čuju teme i način na koji se razgovara i kako rade za njih", rekla je Brnabić.

Navodeći da je čula kritike da je ekspoze suviše ambiciozan, Brnabić je rekla da vlada od 2014. godine nikada nije bila neambiciozna, ali ni nerealna i da se postavljaju samo ciljevi koji mogu da se ispune.

Brnabić je navela da će do kraja godine vlada isplatiti jednokratne nagrade zdravstvenim radnicima po 10.000 dinara kako bi im se zahvalili za napore koje čine ovih dana i dodala da će to biti uvršteno u rebalans budžeta koji će se uskoro naći pred poslanicima.

Dačić: Parlament spreman za snažnu saradnju sa vladom

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izrazio je danas zadovoljstvo što je bio deo vlade koju je vodila Ana Brnabić i naglasio da je ponosan na sve što je vladajuća koalicija uradila u poslednjih osam godina.

Dačić je kazao da je koalicija SNS i SPS-JS uradila velike stvari za zaštitu nacionalnih i državnih interesa, da je ojačala spoljnopolitičku poziciju Srbije i doprinela stabilizaciji ekonomskih i političkih prilika.

On je poželeo novom kabinetu mnogo uspeha i poručio da samo ujedinjena i stabilna Srbija može biti jaka.

Dačić je rekao da će Skupština zajedno sa premijerkom, vladom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dati ključni doprinos političkom jedinstvu i stabilnosti.

''Spremni smo za snažnu interakciju i saradnju sa vladom'', poručio je Dačić.

Brnabić je rekla da od ovog saziva parlamenta očekuje da dobije mnogo dodatnih ideja, kao i da čuje šta je to što “tišti” građane na lokalu.

“Obećavam vam da ćete uvek u vladi imati nekog ko vas sluša, odgovara na pitanja i podnosi izveštaj i o tim pojedinačnim inicijativama. Hvala i biće mi i zadovoljstvo da u narednom periodu radim sa vama”, rekla je Brnabić.

Brnabić predložila sastav Vlade Srbije: 21 resor i dva ministra bez portfelja

Buduća Vlada Srbije imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja, i boriće se da postigne i više od zacrtanog, poručila je u Brnabić i istakla da slede izazovna vremena, ali da 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra.

Brnabić je pred poslanicima istakla da je ponosna na činjenicu da je predloženo šest novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u vladi, sučene sa nekim od najvećih izazova.

"Ja sa ovog mesta pozivam privredu i sve druge čionioce u društvu da prate primer koji danas dajemo - i vlada, i vi kao skupština, koja u ovom trenutku ima skoro 40 odsto žena u poslaničkim klupama", rekla je Brnabić, koja je u parlamentu predstavila ekspoze i kandidate za ministre.

U govoru koji je trajao oko sat i po, Brnabić je navela da promene u vladi govore o tome da su pažljivo slušali šta su im građani poručili na izborima i razumeli da moraju još energičnije da rade, da su potrebna nova znanja i entuzijazam.

U tom smislu, navela je da je za članove buduće Vlade Srbije predložila:

- Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

- Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

- Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike

- Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane

- Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja

- Sinišu Malog, za ministra finansija

- Anđelku Atanasković, za ministarku privrede

- Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine

- Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija

- Maju Popović, za ministarku pravde,

- Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu

- Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

- Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova,

- Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova

- Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije

- Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja

- Dariju Kisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Radomira Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju

- Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta

- Milana Krkobabića, za ministra za brigu o selu

- Nenada Popovića, za ministra bez portfelja

- Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja.

Brnabić je navela da od svih članova svog kabineta očekuje da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju ciljeva koji se danas postavljaju, jer, kako je rekla, nema veće časti od toga da služe svojoj zemlji i građanima, te da tako očekuje od svih da se ponašaju svakoga dana.

"Tražim da se borimo, da se ne mirimo sa trenutnim stanjem, nego da uvek pokušavamo da postignemo više. Ne zaboravite da smo odgovorni Skupštini i svim građanima i da su jedino oni ti za koje radimo", navela je Brnabić.

Ona je ukazala da dolaze izazovna vremena, ali da 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije između 430 i 450 evra.

"Srbija mora biti zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji", poručila je Brnabić.

Srbija mora biti zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan, zaključila je mandatarka u ekspozeu u Skupštini Srbije.

Rep nastup poslanice SPS u parlamentu

Poslanica SPS Jelena Mihailović obratila se poslanicima u Narodnoj skupštini u maniru mlade generacije kojoj pripada i ''odrepovala'' stihove pesme koja se bavi temama o kojima se, kao kaže, i danas raspravlja u parlamentu.

''Mnoge mi stvari kipte u glavi i okupiraju moždane hemisfere, mozak ko treger, ko na bini Džeger, rasteže se, prati ali ne može da shvati, te ovakvi mandati, te onakvi mandati, te skoro isti kandidati. Kandidat koji pokuša da rastegne mandate po meni nije pravi demokrat…'', stihovi su pesme za koju je Mihailović rekla da su napisani još 1981.godine.

Poslanica socijalista izrazila je očekivanje da će kultura dobiti zasluženo mesto u radu nove vlade i izrazila zadovoljstvo što je Ana Brnabić u svom ekspozeu apostrofirala važne teme kao što su kultura, sport, omladina i obrazovanje.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao da se Mihailović do sada nije bavila politikom, već umetnošću i da svira violončelo, te da je bio tolerantan i dozvolio joj da prekorači dozvoljeno vreme obraćanja jer joj je danas prvo obraćanje u republičkom parlamentu.

SNS: Nova vlada biće vlada dijaloga i kontinuiteta

Nova Vlada Srbije biće vlada dijaloga i kontinuiteta koja će nastaviti putem koji je trasirao Aleksandar Vučić 2014. godine, saglasni su poslanici SNS koji su pozvali ostale poslanike da podrže njen izbor.

Poslanik te stranke Vladimir Đukanović pozdravio je što je za novog ministra privrede predložena Anđelka Atanasković koja je, kako kaže, uspešno vodila preduzeće "Prva petoletka - namenska", jer veruje da će isto tako voditi i privredu.

Aleksandru Vulinu, koji će ubuduće voditi Ministarstvo unutrašnjih poslova, poželeo je uspešnu borbu protiv kriminala i korupcije, kao i novoj ministarki pravde Maji Popović.

"Džaba proklamovana borba protiv kriminala i korupcije, ako ne bude podrške tužilaštva", rekao je Đukanović na sednici Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada.

Naveo je da je pravosuđe "rak rana" srpskog društva i dodao da zbog nekolicine ljudi koji su ga "potpuno uništili" ogroman broj čestitih sudija i tužilaca trpi.

Kada je reč o vojsci, naveo je da se apsolutno zalaže za njen razvoj jer, kako dodaje, što je jača vojska, jače su i ekonomija i privreda.

"Vojska mora da bude što jača i na svim poljima da se razvija tako da verujem da će to biti u pravom smislu kontinuitet", rekao je Đukanović.

Pozdravio je što je pokrenuta digitalizacija našeg društva jer, dodao je, naši IT resursi, odnosno ljudi koji se time bave spadaju u top 20 u svetu.

Poslanik SNS Aleksandar Marković rekao je da se danas bira vlada kontinuiteta koja će već od sutra nastaviti putem koji je trasirao Aleksandar Vučić kao premijer 2014. godine.

Marković je upitao da li iko može da ospori da se iz godine u godinu jačaju privredne aktivnosti, stvara bolji poslovni ambijent, povećavaju investicije što, kako je rekao, direktno utiče na bolji standard građana.

On je kazao da se ne može osporiti ni da je Srbija apsolutni lider u regionu u svim parametrima, a posebno u odbrambenom sistemu koji je, kako je rekao, na veoma visokom nivou, možda na najvišem u poslednjih nekoliko decenija, dok su u vreme bivše vlasti namerno razarali i devastirali vojsku.

''Dobro znamo da ne smemo da se opuštamo i da nije dovoljno da kažemo da smo bolji od onih koji su uništavali Srbiju i zato lestvicu dižemo sve više, jer znamo da možemo bolje'', naveo je Marković.

Poslanica SNS Jelena Žarić Kovačcević kazala je da su ciljevi nove vlade promišljeno postavljeni, a da se na primeru opštine Niš, u kojoj oko 25.000 građana ima problem sa vodovodom i kanalizacijom, vidi pred kakvim se teškim i velikim izazovima nalazi nova vlada.

"U 19 od 23 sela na niškoj opštini nema vodovodne i kanalizacione mreže i ja prenosim molbu građana za pomoć i podršku vlade da se taj problem reši'', rekla je Žarić Kovačević.

Ona je kazala da je do 2012. godine Niš bio zaboravljen grad u kojem nije bilo nade da će se privreda i obrazovanje razvijati, dok danas taj grad regionalni centar koji ima nove fabrike, hiljade radnih mesta, najmoderniji Klinički centar.

Imamović: Nećemo glasati za vladu kontinuiteta

Poslanik Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je danas da ta poslanička grupa neće podržati vladu, upravo zato što je to vlada kontinuiteta.

"Mi kao kontinuitet vidimo progon neistomišljenika, gušenje građanskih sloboda, gušenje slobode medija, brutalni obračun sa svima koji misle drugačije", rekao je Imamović u Skupštini Srbije.

On je dodao da u ekspozeu, koji je mandatarka predstavila u skupštini, nije čuo nijednu meru koja se tiče uključivanja Albanaca i Bošnjaka u institucije poput sudova i tužilaštva.

Imamović je naveo i da je jedan od glavnih ciljeva politike koju predstavlja, decentralizacija, te dodao da oni Sandžak vide kao teritorijalnu celinu o čemu su se, kaže, građani izjasnili na referendumu 1991.godine.

Kaže da oni predlažu takav model decentralizacije i za Šumadiju, niški kraj, Pomoravlje, navodeći da su neke od najrazvijenih zemalja podeljene po regionima.

Imamović smatra i da Srbija treba da se suoči sa prošlošću, napominjući da će oni kao predstavnici Bošnjaka nastaviti da insistiraju na tome da se zabrani negiranje “genocida u Srebrenici”.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je Imamoviću da je slobodno i otvoreno izneo sve kritike i da nije bilo nikakvog obračuna.

"Kad kažemo da smo dostigli standarde u parlamentu, na to mislim", rekao je Orlić.

Posle toga za reč se javio šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, koji je rekao da je Imamović izrekao notorne laži i naglasio da se progon neistomišljenika nikada nije desio u srpskom parlamentu, a da se deo opozicije odlučio za bojkot jer nije mogao da se na izborima izbori za podršku građana.

Milićević je kazao da se druga notorna laž koju je izrekao Imamović odnosi na slobodu medija i dodao da se vladajuća koalicija nikada nije mešala u uređivačku politiku medija.

Kada je reč o Deklaraciji o Srebrenici, Milićević je podsetio da je Skupština Srbije usovojila taj dokument i da su se parlament i Srbija poklonili žrtvama što, kako je primetio, nije učinio nijedan drugi parlament.

''Srbija se suočava sa prošlošću i tu spremnost pokazao je Aleksandar Vučić kada je otišao u Srebrenicu. I kako je prošao? To je bio pokušaj ubistva. Neka i drugi u regionu pokažu tu spremnost, bar mali deo , kako to čini Srbija'', rekao je Milićević reagujući na navode Imamovića.

''Imamo aerodrom koji sada obara sve rekorde, dobili smo Naučno-tehnološki park u koji su uloženi milioni evra, mnogo socijalnih stanova i za pripadnike službi bezbednosti koji mladim bračnim parovima omogućavaju da kupe stan'', rekla je Žarić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.