Blokirani računi 50 škola blokirali i otpremnine

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokirani računi 50 škola blokirali i otpremnine

Zbog neizmirenih obaveza, za koje sredstva obezbeđuju lokalne samouprave, blokirani su računi 50 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, što ne samo da otežava rad tih obrazovnih ustanova, već i onemogućuje Ministarstvo prosvete da isplati otpremnine zaposlenima koji odlaze u penziju.

Ovaj problem ima i čitateljka Danasa koja posle 35 godina rada u kruševačkoj OŠ "Vladislav Savić Jan" i penzionisanja na otpremninu čeka 13 meseci. Međutim, niti škola ima način >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da joj isplati novac, niti Ministarstvo prosvete to može da sprovede, jer bi uplatom sredstava za otpremnine na blokirane račune škola sva sredstva bila preusmerena u prinudnu naplatu.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je u prethodnim godinama ovaj problem prevazilažen usvajanjem odgovarajućeg zaključka Vlade o davanju saglasnosti da se za osnovne i srednje škole čiji su računi u blokadi, omogući izuzeće od prinudne naplate, odnosno otvori podračun kod Uprave za trezor za sredstva za otpremnine zaposlenih u tim školama koji odlaze u penziju.

"Ministarstvo prosvete je ove godine pokrenulo inicijativu za usvajanje navedenog zaključka, a sredstva za isplatu otpremnina su obezbeđena u budžetu. Međutim, zbog promena u Ministarstvu finansija koje daje saglasnost na predlog zaključka, neophodno je bilo ponoviti proceduru da bi taj dokument bio usvojen", ističu u Ministarstvu.

Oni očekuju pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i napominju da su Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo već dali pozitivnu ocenu, što će, kako kažu, omogućiti usvajanje zaključka i time u najkraćem roku rešiti problem isplata otpremnina za odlazak u penziju zaposlenima u blokiranim školama.

Autor: Danas
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.