Bez oduzimanja prava na penzije

Izvor: B92, Beta, 07.Nov.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez oduzimanja prava na penzije

Beograd -- Najavljeno preispitavenje uslova za beneficirani radni staž neće uticati na one koji su već stekli to pravo, kažu u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U Srbiji postoji oko 146 hiljada penzionera sa beneficiranim radnim stažom, a pooštravanje uslova za sticanje beneficiranog radnog staža najavljeno je nakon pregovora Vlade Srbije sa Međunarodnim monetranim fondom (MMF).

Pravilo je da se već stečena prava ne oduzimaju, pa za one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su već penzionisani uz beneficirani radni staž neće biti vršena revizija, kažu u PIO fondu.

Posle pregovora sa MMF-om ukazano je da problem predstavlja to što u sektorima koji imaju pravo na beneficirani radni staž, pored zaposlenih na poslovima sa teškim ulovima rada, povlastice dobijaju i administrativni radnici, koji obavljaju iste poslove kao i njihove kolege u drugim sektorima.

Pravo na beneficirani radni staž imaju oni koji su proveli najmanje deset godina na mestima sa teškim ulovima rada, ili pet godina rada na poslovima gde postoji opasnost da postanu invalidi.

Na jednu godinu radnog staža dodaje se od dva meseca do šest meseci beneficiranog radnog staža. Poslodavac za radnike na takvim pozicijama uplaćuje od 3,7 do 11 odsto veće penzione doprinose.

Pravo na beneficirani radni staž između ostalih imaju rudari, građevinci, bageristi, svi koji rade sa hemikalijama, balerine, policajci i hirurzi.

U Srbiji ima oko 965 hiljada starosnih i invalidskih penzionera. Od tog broja oko 17 odsto starosnih i 12 odsto invalidskih penzionera ima benefecirani radni staž.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.