Bandić pred „penzijom”

Izvor: Politika, 25.Maj.2010, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bandić pred „penzijom”

Izbori za novog čelnika SDP u Zagrebu pokazuju da na političku scenu stupa nova generacija političara

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 25. maja – Najjača opoziciona stranka Socijaldemokratska partija, koja ima ambicije i realne šanse da na dolazećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj preuzme vlast od Hrvatske demokratske zajednice, sprovela je unutarstranačke izbore za novog čelnika svoje najveće organizacije, u Zagrebu. Rezultati su mnoge >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iznenadili, jer je najviše glasova (44,22 odsto) dobio predstavnik mlade generacije Davor Bernardić (30), inače predsednik Foruma mladih SDP-a. S njim u finalni krug ide dosadašnji zamenik gradonačelnika Ivo Jelušić (50), iskusni kadar SDP-a, koji je osvojio 35,64 odsto glasova, dok je veteranka i funkcionerka SDP-a Željka Antunović dobila tek nepunih 20 odsto glasova.

Jedinstvena ocena ovdašnjih političkih analitičara je da ovakvi rezultati pokazuju da je, u stvari, pobedio Zoran Milanović, čelnik SDP-a, koji je podržavao upravo Bernardića, a bio je u neobjavljenom sukobu sa Željkom Antunović.

Novi „naslednik” aktuelnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića na funkciji predsednika gradske organizacije SDP-a znaće se iduće nedelje, posle drugog kruga izbora. Sam Bandić, međutim, ne priznaje da dobija naslednika, o čemu kaže: „Ne bira se moj naslednik, a ja svima želim sve najbolje u hrvatskoj politici.”

Činjenica je da Bandić ostaje gradonačelnik Zagreba do isteka mandata, ali je takođe činjenica da je izgubio kontrolu nad zagrebačkom organizacijom SDP-a koja ga je niz godina i držala na toj jakoj funkciji. Bandićeva politička karijera očigledno je na silaznoj putanji, a posledica je to njegovog „iskakanja” iz stranačke discipline kada se protiv odluke SDP-a kandidovao za predsednika Hrvatske i na kraju bio glavni protivkandidat službenom stranačkom kandidatu Ivi Josipović. Kako je taj neposredni izborni duel prošao poznato je – Bandić je potučen s većom razlikom nego što se očekivalo – što je samo potvrdilo da je njegova politička zvezda na zalasku. Pogotovo što je na tim izborima otvoreno šurovao s ideološkim protivnicima hrvatskih socijaldemokrata.

Bandićevu politički samoubilačku odluku da se suprotstavi službenoj politici svoje stranke mnogi u Zagrebu skloni su da tumače njegovom „potrošenošću” na čelu glavnog grada i na osnovu toga nastojanjem da se „elegantno” izmakne s te funkcije osvajanjem mesta predsednika RH.

Iako je Zagreb ekonomski bogatiji nego ukupno veći deo Hrvatske, gradske finansije pod Bandićevom skoro decenijskom dirigentskom palicom došle su praktično do provalije. Prvi ozbiljniji glas o tome čuo se krajem prošle godine, kada su mediji otkrili da je Zagrebački holding – preduzeće u koje su bile objedinjene sve gradske komunalije i ostale delatnosti – pred stečajem, ali da se to krije od javnosti. To nije službeno potvrđeno, ali su mnogi znaci ukazivali da je to istina. Ubrzo su znatno poskupile komunalije, a da je u posebno teškoj situaciji gradsko saobraćajno preduzeće ZET ukazala je nedavna najava da će ukinuti besplatni prevoz koji su godinama uživali đaci i redovni studenti, što je izazvalo njihov javni bunt.

Poslednjih nekoliko godina stalno je raslo nezadovoljstvo Zagrepčana njihovim gradonačelnikom, koji je sve uzde gradske vlasti (i novca) čvrsto držao u svojim rukama. Kulminiralo je preuređenjem popularnog Cvetnog trga (Mažuranićev trg, na kojem je i srpska pravoslavna crkva u centru grada), koje izvodi Horvatinčić uz podršku Bandića, što se doživljava kao devastacija starog jezgra Zagreba. Kao žrtva tog plana pao je i legendarni Kino Zagreb, koji je srušen iako nije rešen imovinski spor sa SPC koja je tražila njegovo vraćanje, odnosno denacionalizaciju, jer joj je ta imovina svojevremeno oduzeta od strane države.

Kulminacija građanskog protesta dešava se upravo ovih dana, kada je trebalo da počne gradnja velike podzemne garaže u Varšavskoj ulici uz taj trg, a ishod je neizvestan, jer stotine Zagrepčana svojim telima sprečavaju dalje radove. Najviše njihove ljutnje povodom toga upereno je upravo na Milana Bandića, a šta misle o njemu pokazali su na predsedničkim izborima krajem prošle godine kada je upravo u Zagrebu doživeo najteži poraz od Ive Josipovića.

Da je Milan Bandić zaista pogrešno procenio svoje mogućnosti i došao do kraja svoje političke karijere potvrđuje i nesvakidašnji podatak s tih izbora: doživeo je teški poraz iako ga je javno podržavala i domaća Rimokatolička crkva, što je ovaj put značilo i njen politički poraz, a to se baš ne dešava često u Hrvatskoj od njenog državnog osamostaljenja.

Radoje Arsenić

[objavljeno: 26.05.2010.]
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.