Bajec: Penzije prate plate

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2010, 03:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Penzije prate plate

Ekonomski savetnik predsednika Vlade Srbije i profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec izjavio je da je sve u vezi zakona o penzijskom sistemu već dogovoreno i da je izuzetak samo način indeksacije penzija od aprila naredne godine.

"One (penzije) bi, prema poslednjoj verziji predloga, trebalo da se usklađuju sa rastom plata u javnom sektoru", naveo je Bajec za sutrašnje "Večernje novosti".

On je kazao da početak godine nije bio posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dobar po prihode države i da su "prisutni problemi u realnom sektoru, a to se, naravno, vidi i po prilivu prihoda države".

"Preduzeća i dalje imaju ozbiljne probleme sa likvidnošću, pa nema ni ozbiljnijih investicija, a samim tim ni novih zapošljavanja. S druge strane, kada pogledate šta sve država nudi kako bi olakšala probleme privredi, spisak je podugačak.

Pre svega, mislim na razne subvencionisane kredite. Vlada je odobrila i oko 100 miliona evra za investitore koji su spremni da ulažu u nerazvijena područja Srbije, finansijski pomaže pri svakom ozbiljnijem otvaranju radnih mesta...", naveo je Bajec.

On je ukazao da je nova strategija izvoza "zadatak na kome se u Vladi ozbiljno radi".

"Član sam radne grupe, koja je zadužena da pripremi taj dokument. Strategija izvoza Srbije biće bazirana na sličnom dokumentu koji je usvojila Evropska unija za period do 2020. godine. Veoma je važno da se držimo njihovog koncepta, jer ćemo do tada, sigurno, biti članica Unije", kazao je Bajec.

Na pitanje da li je Vlada spremila mehanizam koji će onemogućiti da u narednoj, predizbornoj godini, plate u javnom sektoru rastu više nego što je to realno, on je napomenuo da se "formula po kojoj će se uvećavati zarade u javnom sektoru još razmatra", ali da će "rešenje biti uskoro spremno".

Bajec je istakao da niko ne spori potrebu da se smanje nameti na proizvodnju i zarade.

"Ali, ako tu umanjite prihod, potrebno je pronaći način da se priliv ostvari na drugoj strani. Mislim da postoji solidan prostor da se promeni akcizna politika. Tako, kada istekne važenje dogovora koji država ima sa proizvođačima cigareta, svakako treba razmisliti o ozbiljnom povećanju nameta na ove proizvode. Slično je i sa alkoholnim pićima", kazao je Bajec.

Kad je reč o kursu, on je rekao da je poslednjih nedelja stabilizovan, "ali da, valja reći, uz intervencije NBS na deviznom tržištu".

"Ne očekujem da će se u narednom periodu sa kursom dinara dešavati nešto dramatično, jer je očigledno da će centralna banka nastaviti sa istom politikom kursa. Ali, dugoročno je vrlo važno kada će doći do prodaje akcija 'Telekoma'", naglasio je Bajec.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.