Bajec: Penzije neće ugroziti budžet

Izvor: B92, 25.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Penzije neće ugroziti budžet

Beograd -- Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec rekao da najavljeno povećanje penzija od 10 odsto u ovoj godini "nije nešto što će upropastiti budžet".

Bajec je u Poligrafu B92 rekao da inflacija do kraja godine neće biti niža od 12 odsto, niti će moći da se ostvari priliv stranih investicija od oko tri milijarde evra. On je rekao da će Vlada verovatno ići na rebalans budžeta i preraspodeliti rashode i prihode, ali će problem biti kako u 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzije dovesti na nivo od 70 odsto od prosečnih plata.

Prema njegovim rečima, to će značiti dodatnih milijardu evra rashoda za državnu kasu u narednoj godini.

Komentarišući kalkulacije da bi budžet Srbije mogao da ima na jesen manjak od oko 30 milijardi dinara, Bajec je objasnio da će se iz tekućih prihoda moći bez problema finansirati redovni budžetski rashodi, ali će biti problem kako obezbediti finansiranje dugova koji dospevaju u tom periodu, i tu se može pojaviti manjak.

Ukoliko se ne obezbedi dovoljan obim privatizacionih prihoda da se finansira plaćanje dugova, država mora da nađe dodatni izvor prihoda, objasnio je on i podržao ideju ministra finansija Mirka Cvetkovića da država razmotri mogućnost da izdaje trezorske zapise, kako bi pokrila te dugove.

Ocenjujući da će biti teško ostvariti plan da se u 2008. godini privuče oko tri milijarde evra planiranih stranih investicija, jer je izgubljeno puno vremena zbog političke krize u Srbiji, Bajec je rekao da se zato mogu stvoriti uslovi u ovoj godini da se privuče joše veći iznos stranih investicija u 2009. godini.

Do kraja godine inflacija ne može biti manja od 12 odsto, bez obzira što je planirana na nivou od 6,5 odsto, imajući u vidu kretanja u prvih pet meseci, rekao je Bajec, kao i da obuzdavanje inflacije ne može biti samo posao guvernera već čitave vlade.

Prema njegovoj oceni, kada se bude planirao budžet za 2009. godinu, znaće se da li je u ovom trenutku formirana "prava vlada".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bajec: povećanje penzija "neće upropastiti budžet"

Izvor: Kurir, 25.Jun.2008

BEOGRAD, 24. juna (Tanjug) - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec ocenio je večeras da najavljeno povećanje penzija od 10 odsto u ovoj godini "nije nešto što će upropastiti budžet" i upozorio da inflacija do kraja godine neće biti niža od 12 odsto, niti će moći da se ostvari...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.