BOŠNJAČKI VETERANI SPASAVAJU OD GLADI SRPSKE VETERANE

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOŠNJAČKI VETERANI SPASAVAJU OD GLADI SRPSKE VETERANE

BANJALUKA - Bošnjački i hrvatski veterani koji su u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini bili na suprotnoj strani sa srpskim borcima osnovali su fond namenjen za pomoć najugroženijim nekadašnjim srpskim borcima koji žive u Federaciji BIH.

Vojnici stariji od 35 godina 2010. penzionisani su da bi BiH na njihova mesta primili mlađe,  ali penzije još nisu dobili i pali su u siromaštvo, navodi AP.

Iz tog fonda, u koji bošnjački i hrvatski veterani daju po pet evra,  >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prvi je pomoć dobio srpski veteran Slavko Rašević, koji je toliko osiromašio da nije imao para da plati struju, već je pozajmio od komšije. Čak nije imao novac ni da plati ni autobuske karte za svoje troje dece pa je hteo d ih ispiše iz škole.

Umesto da dele prvi prikupljeni iznos od 5.000 evra na više stotina ljudi, Srbi su odlučili da oni koji su u najtežoj situaciji dobiju veću količinu novca. Dogovoreno je da Rašević bude jedan od onih koji će ovog meseca dobiti pomoć iz fonda, prenosi RTS.

Tako će njegova i još jedna porodica dobiti više od 500 evra, dok će 55 srpskih veterana dobiti po 60 evra.

Rašević se pridružio Vojsci Republike Srpske pre 20 godina da bi se borio protiv bošnjačkih i hrvatskih boraca u ratu.

Vlasti Federacije BiH su, pod pritiskom veterana koji su protestovali, pristale da penzionisanim vojnicima koji žive ne njihovoj teritoriji iz svog budžeta isplaćuju oko 160 evra mesečno sve dok ne pređu na teret državnog budžeta.

Međutim, vlasti u Republici Srpskoj nisu pristale da učine isto za veterane koji žive na njihovoj teritoriji, podseća AP.

U januaru, čim je prvi novac stigao na njihove račune, bošnjački i hrvatski veterani počeli su da prikupljaju donacije i sakupljena novčana sredstva uplatili na račun srpskog veterana Radeta Dželetovića koji je zadužen za raspodelu novca.

"To je bio šok. Nekada smo pucali jedni na druge, a sada nam šalju novac", kazao je Dželetović. Sa druge strane etničke granice, u Goraždu, Bošnjak Senad Hubijer zadivljen je kako političari nesvesno doprinose etničkom pomirenju.

"Kada smo imali 16 godina političari su nam dali puške i prisilili nas da se ubijamo, a sada nas svojim neznanjem primoravaju da pomažemo jedni drugima", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Bošnjački i hrvatski ratni veterani napravili fond za pomoć srpskim veteranima

Izvor: Blic, 02.Feb.2012, 01:25

Slavko Rašević, veteran vojske Republike Srpske, danas živi u siromaštvu. Pošto ne može da plati račune za struju, prinuđen je da je krade od komšije. Nema para ni da kupi deci karte za autobus do škole. I baš kad se spremao da saopšti ćerki (17) da će morati da napusti školovanje, primio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.