Izvor: Blic, 19.Avg.2009, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci beže u penziju

Sve više Austrijanaca, zbog ekonomske krize, odlučuje se na odlazak u prevremenu penziju. U prvoj polovini ove godine podneto je 15.000 zahteva za prevremene penzije, skoro isto onoliko koliko je bilo tokom čitave 2008. godine, rekao je generalni direktor Penzijskog osiguranja Vinfrid Pingera.

On je kazao da polazi od toga da će do kraja godine taj broj dalje rasti. "Očekujemo da ćemo ove godine dobiti oko 30.000 zahteva. To je trećina više nego do sada", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pingera.

Gotovo svakog meseca se više hiljada ljudi informiše kada i pod kojim uslovima može ići u penziju.

Tokom jula je bilo preko 40 odsto više upita nego u istom mesecu prošle godine.

Trend je jasan, ko može ide u prevremenu penziju, i to ili sa dugim stažom, bez odbitaka, prema "pravilniku za teži rad", ili na osnovu drugih vrsta stečenih prava na prevremenu penziju, kod kojih se dobija umamnjena penzija.

Pingera ističe da osiguranici često dođu i kažu da žele da idu u penziju, pa čak iako je umanjena pošto je prevremena, jer smatraju da je sigurnije biti u penziji nego stajati na raspolaganju tržištu rada. Povećan broj odlazaka u prevremenu penziju odražava se i na osiguranje, jer su doprinosi ispod očekivanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.