Amerikanci sumnjaju u mirnu starost

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci sumnjaju u mirnu starost

Vašington -- Broj Amerikanaca koji su uvereni da će nakon odlaska u penziju moći pristojno da žive prepolovio se u poslednje tri godine, pokazuje istraživanje JuEsEj Tudeja.

Na početku svetske ekonomske krize 2008. godine, 46 odsto građana SAD koji su bili pred odlaskom u penziju rekli su da su uvereni da će nakon završetka karijere moći pristojno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da žive, dok danas to misli samo 23 odsto Amerikanaca.

Najveći pad poverenja u to šta ih čeka u penzionerskom životu dogodio se u poslednjih godinu dana.

Naime, 2010.godine se još verovalo u prolaznost krize, pa je tada i dalje optimističkih 42 odsto verovalo u lepe dane u penziji, da bi samo godinu dana kasnije taj broj smanjen za skoro 20 odsto.

Efekti krize vide se i u stavu zaposlenih da će kasnije moći da odu u penziju, pa danas skoro svaki treći (29 odsto) smatra da će morati da radi i sa punih 67 godina.

Da u starosti neće moći da pokriju osnovne životne troškove plaši se 32 odsto Amerikanaca, dok 31 odsto smatra da neće moća da plati zdravstvenu zaštitu koja će im biti potrebna u tim godinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.