Alhemija uštede

Izvor: Politika, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alhemija uštede

Krpljenje rupe od 30 milijardi dinara i smanjenje administracije ne može da se završi preko noći, jer je reč o velikim parama

Čak i da premijer Mirko Cvetković zna alhemičarsku formulu, teško da bi u jednačini sa nebrojano nepoznatih, koja mu ovih dana zadaje muke, kao konačni rezultat uspeo da dobije sumu od 30 milijardi dinara uštede. Sudeći prema komentarima onih koji su pre Cvetkovića učestvovali u izvršnoj vlasti, premijer će, posle odustajanja od ideje o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uvođenju solidarnog poreza na plate i penzije, morati da se postavi kao škrtica, jer je reč o velikim parama koje će morati da ušpara kako zna i ume.

Prema rečima Miroljuba Labusa, bivšeg potpredsednika vlade, to je posao koji ne može da se završi preko noći, već je za takvu uštedu prvenstveno potrebno donošenje strategije razvoja administracije.

– Rez treba da se napravi na svim nivoima i za primenu takve strategije morao bi da postoji široki konsenzus, jer je i smanjivanje državne administracije politički i socijalno osetljivo i teško pitanje. Tačno je da je u poslednjih nekoliko godina broj zaposlenih u državnoj službi neopravdano rastao, ali i ljudima koje otpuštate iz administracije morate ponuditi određenu kompenzaciju, socijalni program" – kaže Labus.

Priznaje da ga je prilično iznenadila odluka vlade da odustane od uvođenja solidarnog poreza i time prekrši tek postignuti dogovor sa MMF-om.

– To pokazuje da država baš i ne zna šta joj je činiti. U očima MMF-a to sigurno ne uliva poverenje. Kad je reč o smanjenju administracije jasno je da je manja država uvek bolja i efikasnija, samo predstavnici naših vlasti moraju biti svesni da taj posao ne može da se završi preko noći – ističe naš sagovornik.

On podseća da se država u poslednjih nekoliko godina pojavljivala kao veliki investitor. Pitanje je da li ona time treba sa se bavi u tolikoj meri, sumnjičav je Labus.

– Ogroman deo sredstva iz budžeta izdvajao se za državne investicije a da od toga nismo videli neke velike vajde, osim što je vlast tako skupljala političke poene. Takvo ponašanje, jednostavno, bode oči građanima. Mislim da tu ima dosta prostora za uštede. Takođe, troškovi mogu da se smanje i u javnim preduzećima, ali i tako što će se možda i neke državne subvencije ukinuti – predlagao je Labus.

Zoran Živković, bivši predsednik vlade, na pitanje šta bi radio da kojim slučajem sada sedi u fotelji Mirka Cvetkovića, odgovara da bi tražio najmanje loše rešenje.

– Kriza se uveliko zahuktala i potpuno je jasno da je za dobre odluke kasno. U poslednjih nekoliko meseci čuli smo različite predloge o tome kako da se izborimo sa finansijskim nedaćama. Počevši od toga da se to nas ne tiče, jer ta nevolja neće ni stići u Srbiju, preko procene da je svetska kriza naša šansa, pa sve do neradnog petka, subvencija i solidarnog poreza. Takođe smo bili i svedoci da su se te ideje vrlo brzo izjalovile, što pokazuje da ne postoji jasno definisana antikrizna politika – kritičan je Živković koji predlaže formiranje Kriznog štaba, jer narod mora da zna na kojim vratima može da zatraži pomoć.

Kad bi u ovoj situaciji morao da napravi rez, on bi, kaže, uštedeo tako što bi uzeo od najbogatijih.

– Razrezivanje poreza svima nije rešenje. Takođe nije ni dobra opcija i najbogatijima nametnuti velike poreze jer to može da deluje destimulativno. Mora da se napravi granica do koje je uvođenje dodatnog nameta krupnim kapitalistima i u njihovom interesu. Tu leži najveći potencijal za uštedu. A sa druge strane i najbogatijima je u interesu da tržište neometano funkcioniše. Najsposobniji moraju da podnesu najviše žrtve – kazao je Živković.

On ističe da se ne bi libio da napravi dramatičan rez državne uprave ma kako bolno to bilo, jer, kako kaže, u politici nema dobrih i popularnih odluka.

Potpuno neopravdano pozicija državnog službenika je u poslednjih nekoliko godina postala posao iz snova i mesto gde su ljudi najviše želeli da nađu uhlebljenje, dodaje Živković. Bez ikakvog rezona i realne potrebe, objašnjava, birokratija je dobila velike privilegije. Sada je, dodaje, došao red na njih da tu lagodnost plate i država mora da napravi precizan plan koliko joj je agencija, ministarstava, savetnika potrebno. Prema Živkovićevoj kalkulaciji, sve preko 18 resora je neracionalno i neopravdano.

A. Nikolić

[objavljeno: 31/03/2009]
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.