Izvor: B92, 02.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

200.000 "privatnih penzija"

Beograd -- Dobrovoljno penzijsko osiguranje uplaćuje više od 200.000 građana Srbije, prosečan mesečni iznos doprinosa 1.900 dinara.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović je rekao da se dobrovoljno penzijsko osiguranje ne mora uplaćivati svakog meseca i da svaka uplata doprinosa ne mora biti istog iznosa. "Bitno je da građani znaju da nije neophodno da oni sebi sami uplaćuju doprinose, to može učiniti bilo ko umesto njih", naveo je Panović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je podsetio da u Srbiji trenutno postoji sedam fondova dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao i da se sredstva uplaćena u dobrovoljni penzijski fond ne mogu povući pre 53 godine života.

Panović je rekao da je oko 50.000 građana organizovano pristupilo dobrovoljnim penzijskim fondovima potisivanjem kolektivnih ugovora sa oko 250 poslodavaca.

"Poslodavci koji kolektivno prijave zaposlene u neki dobrovoljni penzijski fond za sve mesečne iznose doprinosa do 3.030 dinara oslobođeni su poreza na dohodak građana i obaveznog penzijskog osiguranja", rekao je Panović.

Dobrovoljno penzijsko osiguranje u Srbiji postoji poslednje dve godine.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.