100 DANA VLADE Ana Brnabić: Plate veće za 10 odsto, penzije za pet odsto

Izvor: Blic, 14.Okt.2017, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

100 DANA VLADE Ana Brnabić: Plate veće za 10 odsto, penzije za pet odsto

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će primanja penzionera i zaposlenih u javnom sektoru biti povećana. Svi penzioneri dobiće sledećeg meseca jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a od 1. januara 2018. godine penzije će biti povećane pet odsto.

Najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru, učiteljima, nastavnicima, vaspitačima, naučnicima, lekarima, medicinskim sestrama plate će biti povećane 10 odsto.

- Tokom prethodnih 100 dana pokazali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da možemo da se modernizujemo, idemo putem koji je trasirala prethodna vlada. Odlučili smo da izveštaj o našem radu podnesemo u Kruševcu, jer je potpisivanje ugovora sa "Čekoslovak grup" dokaz da održavamo obećanja - rekla je premijerka.

Kazala je i da je uspešno nastavljena fiskalna konsolidacija, da je smanjen javni dug, i da je on samo u ovoj godini smanjen za 7,6 BDP, što je oko milijardu evra. Uspešno je okončana i sedma revizija sa MMF-om.

Digitalizacija prioritet

- Predstavljajući ekspoze, rekla sam da ono što sada budemo uradili na polju digitalizacije, označiti na kom mestu ćemo biti u budućnosti. Prve rezultate već imamo. Omogućena je automatska overa zdravstvenih knjižica, čime smo uštedeli svima, i državi i privredi i građanima - navela je premijerka.

Kazala je i da je da će konačno biti usvojen i pravni okvir za dalju digitalizaciju u Srbiji. Takođe, navela je da je otvoren Centar dogitalne privrede na Institutu "Biosens" u Novom Sadu.

Investicije u obrazovanje

- Investiramo u obrazovanje za 21. vek. Zato je od ove godine u Srbiji informatika obavezan predmet od petog razreda osnovne škole. Nabavljeni su računari, napravljeni su odlični programi, obučeni nastavnici... - istakla je Brnabić.

Premijerka je rekla da Zakon o visokom obrazovanju koji je usvojen donosi dobra rešenja, od veze fakulteta i privrede, angažovanje eksperata, a omogućava se i studiranje uz rad.

- Srbija je u prvih osam meseci ove godine ostvarila rast izvoza, povećao se broj novozaposlenih za 5,5 odsto, a direktne strane investicije su porasle za nešto više od 19 odsto. Zaključeni su i ugovori sa stranim investitorima čime će se zaposliti više od 2.700 ljudi - kaže Brnabić.

Čelik ćemo izvoziti u EU

Navodi i da je Evropska komisija izuzela Srbiju iz antidamping mera, tako da će Srbija izvoziti čelik u Uniju.

- Milsimo i na poljoprivrednike, započeli smo projekte navodnjavanja u Vojvodini, a nastavljamo u drugim delovima Srbije. Doneto je 1.600 rešenja za nabavku novih traktora, a pomoć će dobiti i mladi poljoprivrednici - navodi Brnabić, izstakavši da se nastavljaju i uzlaganja u infrastrukturu.

Sastanci sa svetskim liderima

Kao veliki uspeh premijerak vidi i uvođenje direktne linije Peking-Beograd, istakavši da je broj turista u Srbiji sve veći. Ona je u Kruševcu govorila i o Berlinskom procesu i o njegovom značaju za Srbiju.

- Važno je istaći da smo se za prvih 100 dana vlade ja i moje kolege sreli sa najvišim svetskim zvaničnicima, od Angele Merkel, preko Emanuela Markona, do potpredsednika SAD Majkla Pensa. To sve govori u prilog ugledu Srbije - rekla je premijerka.

Brnabić je govorila i o ulaganjima u zdravstvo, istakavši da Vlada Srbije brine i o mladima, ali i o porodici. Bilo je reči i o srpskim sportistima, kojima se zahvalila na velikom broju medalja.

Očekivanja su Vlade Srbije da do kraja godine budu otvorena tri poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

"Živeli"

Dok je premijerka govorila, i zahvaljivala se svojim kolegama iz Vlade Srbije, moglo se čuti kako je pala čaša i razbila se. To je propraćeno aplauzom, a premijerka je na to rekla "Živeli".

Vučićeve zasluge

Brnabić je jutros stigla u Kruševac, gde je obišla fabriku "14. oktobar", koju je danas preuzela "Čehoslovak grup", koja u svom vlasništvu ima više od 40 kompanija, među kojima su najpoznatije "Tatra" i "Avia".

- Ponosna sam što sam danas u Kruševcu. Preuzimanje fabrike je privedeno kraju, a najveće zasluge za to idu sadašnjem predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je o ovoj investiciji pregovarao još dok je bio na mestu premijera - rekla je Brnabić, istakavši da su pregovori trajali dve godine.

Kazala je i da se nada da će u budućnosti biti još ovakvih i sličnih investicija.

Simbolično, na Dan oslobođenja grada, MSM Grupa, koja posluje u sklopu "Čehoslovak grupe", preuzela je ključeve IMK "14.oktobra"

- Slovačka MSM je sastavni deo holdinga "Čehoslovak grup". Naš holding je iskusan investitor i vlasnik preduzeća koji nose brendove pozante u Češkoj, Slovačkoj kao i u svetu - kazao je  Marijan Goga, predsednik MSM Grupe.

Goga je kazao i da je firma na čijem je čelu dala obećanje predsedniku Vučiću da će obnoviti proizvodnju, uvesti nove proizvode i uposliti radnike.

Srbija živi od industrije, ne od turizma i bankarstva

- Češka, Slovačka i Srbija nikada neće biti zemlje koje žive od turizma i bankarstva već od industrije. Želim da u svim zemljama gde deluje "Čehoslovak Grup" bude snaga koja otvara nova radna mesta i izvor bogatstva koje donosi prosperitetu društva. Obećavam da ćemo sve učiniti da se ova vizija ostvari i u "14.oktobru" - rekao je Goga.

IMK "14. oktobar" je bio u stečaju od januara 2016. godine i prodat je tek u petom pokušaju, a prvi koji je sproveden metodom neposredne pogodbe uz podnošenje pisanih ponuda. Procenjena vrednost imovine oglašene na prodaju bila je oko 4,8 milijarde dinara.

Novi vlasnik fabrike je najavio da će do kraja 2017. pored sadašnjih 130 radnika zaposliti još 150, i da će proizvodnju pokrenuti odmah po dobijanju dozvole za rad.

To preduzeće je nekada zapošljavalo 8.000 radnika, a proizvodilo je tešku mehanizaciju, bagere i traktore-guseničare, kao i delove za tenkove.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ana Brnabić: U 2018. penzije veće za pet, a plate za pet ili deset odsto

Izvor: Beta, 14.Okt.2017

Plate u javnom sektoru u Srbiji biće povećane od januara 2018. godine pet, odnosno 10 odsto, a penzioneri će u narednih mesec dana dobiti jednokratnu pomoć od pet hiljada dinara i od januara povišicu od pet odsto, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.Povišicu od 10 odsto dobiće zaposleni...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.