Izvor: Politika, 25.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev da rukovodstvo „Sava centra” podnese ostavku

Direktor Hinić kaže da neće podneti ostavku. – Medija centar se izvinio Gej strejt alijansi

Posle Ministarstva za ljudska i manjinska prava smenu rukovodstva „Sava centra”, koje je zabranilo održavanje konferencije za medije Gej strejt alijanse (GSA), juče je zatražilo i više nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao i beogradski odbor Liberalno-demokratske partije. I zaštitnik građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Saša Janković zatražio je da „nedozvoljen i neshvatljiv potez rukovodstva ’Sava centra’ bude ispravljen” i da bude utvrđena odgovornost za ovaj događaj.

Socijalista Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda, čija stranka upravlja „Sava centrom”, juče nije želeo da govori o mogućnosti smene uprave te ustanove dok ne prikupi sve relevantne informacije o ovom slučaju. „Prema informacijama koje imam, tu ima i elemenata nesporazuma, jer Gej strejt alijansa nije pokušala neposredno da koristi usluge ’Sava centra’ već Medija centra. Preispitaćemo taj odnos i sve elemente zašto je skup odložen”, rekao je Antić, a prenosi Beta.

Direktor Kongresnog sektora „Sava centra” Rade Hinić, koji je odluku o otkazivanju konferencije obrazložio postojanjem rizika po bezbednost, kaže da nema ništa protiv GSA, ali i da neće podneti ostavku jer „nije ni imenovan na ovo mesto. Mogu jedino od direktora SC da dobijem rešenje o drugom radnom mestu”. Procenu da održavanje konferencije predstavlja opasnost Hinić je doneo na osnovu ranijih uličnih manifestacija osoba homoseksualnog opredeljenja kada je dolazilo do nasilja. Na pitanje zašto, s obzirom na takvu procenu, nije tražio pomoć policije, on je odgovorio da je obaveza organizatora da to učini.

Odluku čelnika SC-a da zabrane konferenciju GSA, planiranu za danas u Medija centru, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić ocenio je kao skandaloznu, i dodao da je rukovodstvo „Sava centra” svoje stavove stavilo iznad Ustava i zakona. „Diskriminacija i kršenje ljudskih prava nisu dozvoljeni niti smeju biti tolerisani. Borci za ljudska prava nisu pretnja ovom društvu, već oni koji ih ugrožavaju i zato bi rukovodstvo ’Sava centra’ trebalo da podnese ostavku ili da bude smenjeno”, rekao je Karadžić za Tanjug.

Komitet pravnika za ljudska prava razmatra i mogućnost za pokretanje prijave protiv uprave SC-a, kaže za „Politiku” Milan Antonijević, izvršni direktor Komiteta. „Zabranom konferencije poslata je poruka da jedno javno preduzeće podržava diskriminaciju. Time što su rekli da je SC ustanova za ozbiljne skupove, rukovodstvo je pokazalo prave namere zabrane konferencije. Takvo ponašanje nedopustivo je i dešava se upravo kada vlada pokušava da donese zakon protiv diskriminacije”, navodi Antonijević. Andreja Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije, smatra da SC ima pravo da dozvoli ili ne dozvoli nekoj organizaciji da održi konferenciju za novinare. „Oni mogu da drže konferenciju gde god hoće i ne vidim razlog zašto bi neko morao da natera ’Sava centar’ da im dozvoli održavanje te konferencije”, rekao je Mladenović.

Medija centar se juče izvinio GSA i javnosti zbog toga što razlozi za odluku „Sava centra”, kako je navedeno, nisu tehničke prirode „već iza njih stoje lični stavovi uprave i očigledna diskriminacija i homofobija”. Oni su najavili da će konferencija GSA na kojoj će biti predstavljen izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini, biti održana danas u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

A. Marinković

---------------------------------------------------------

Dačić: Policija u nezgodnoj situaciji

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom protesta gej-aktivista koji su prekinuli projekciju filma u „Sava centru”, da ne zna da li će protiv njih biti podnete prijave za narušavanje javnog reda i mira. „Treba da se izbegnu nesporazumi kad je reč o tim pitanjima. Policija se uvek nalazi u nezgodnoj situaciji da posreduje između nekih društvenih grupa ili pojedinaca koji su nezadovoljni”, rekao je Dačić.

Prema mišljenju Dačića, policija služi da očuva javni red i mir, „a sve ostalo treba da se rešava na nekom drugom nivou”.

Fonet

[objavljeno: 26/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.