Srbija priznaje gej brakove!

Izvor: Press, 11.Jan.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija priznaje gej brakove!

Iako naš ustav ne dozvoljava istopolne bračne zajednice, strane diplomate i predstavnici međunarodnih organizacija po osnovu spajanja porodice bez problema dobijaju boravišne dozvole za svoje gej partnere Domaće gej i lezbo organizacije zatražile su juče da se građanima Srbije omogući sklapanje istopolnih brakova, a kako Press saznaje, naše vlasti ovo pravo već priznaju stranim diplomatama i predstavnicima raznih međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << organizacija. Naime, oni u Srbiji već bez problema dobijaju boravišne dozvole za svoje gej partnere!Naš ustav ne dozvoljava istopolne brakove, ali državni organi ova prava „vrlo diskretno" omogućavaju stranim državljanima koji dolaze u Srbiju, kaže naš sagovornik blizak diplomatskim krugovima.
- Srbija u pojedinim situacijama zaista prihvata da gej partnerima izdaje boravišnu dozvolu. U koloni „supružnik", prilikom registracije stranih državljana, često stoje imena partnera koji su istog pola. To se uglavnom radi kada su u pitanju važne diplomate, međunarodni predstavnici, ali i ostali stranci koji privremeno žive u našoj zemlji - objašnjava naš sagovornik.
Srpski gejevi: „Hoćemo i mi"
Zanimljivo je da je Gej-lezbijski info-centar (GLIC) juče zatražio promenu član 62 Ustava Srbije kako bi se stvorila mogućnost da se i u Srbiji legalizuju istopolni brakovi! Aktivisti gej i lezbo organizacija očekuju da će im prijatelji igrati na svadbenom veselju i pre ulaska Srbije u Evropsku uniju.
Gej-lezbijski info-centar (GLIC) u svom saopštenju pozdravlja inicijativu Srpske napredne stranke za promenu Ustava i traži da se osim smanjenja broja poslanika u republičkom parlamentu razmatraju i promene drugih članova, naročito člana 62, koji se tiče braka.
- Član 62 definiše pravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika, ali brak definiše samo kao zajednicu muškarca i žene. Tražimo da se taj član promeni i da definicija bude polno neutralna, odnosno da stoji da je brak unija dve osobe. Smatramo da je ova promena važna kako bi ostavila mogućnost da bi jednog dana, kada Srbija i srpska gej-lezbijska zajednica budu spremne, mogli da se legalizuju istopolni brakovi bez ponovne promene ustava - ističu u GLIC-u.
GLIC takođe traži da se u član 21 Ustava doda „seksualna orijentacija" kao osnov po kome je zabranjena diskriminacija, jer ona jedina nije navedena.
- Nadamo se da će političke partije koje zastupaju ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava uzeti u obzir naše predloge i pokazati da im je stalo do ravnopravnosti svih građana Srbije - navode u GLIC-u.
Predrag Azdejković iz GLIC-a kaže da u Srbiji živi od pet do sedam odsto homoseksualaca.
- Prema našim saznanjima, oko 10.000 gejeva živi u zajednici i sklopili bi brak ako bi im to bilo dozvoljeno. Oni bi tako ostvarili pravo na nasleđivanje zajedničke imovine i razne druge beneficije koje sada nemaju. Znam i parove koji bi, da mogu, rado usvojili dete - ističe Azdejković.
Boris Milićević, član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i aktivista Gej strejt alijanse, kaže za Press da će naša država morati zakonski da reguliše pitanje istopolnih zajednica ako hoće da se nađe u Evropskoj uniji.
- Zahtev GLIC-a za promenu Ustava je još jedan u nizu i potrebna je njegova ozbiljna analiza, kao i svih drugih. Srbija će sigurno morati zakonski da reguliše istopolne zajednice do ulaska u EU. O kojem obliku istopolnih zajednica će se raditi može se razgovarati, jer različite zemlje to različito regulišu. Za nas je sada najbitnije da se reši pitanje nasilja i diskriminacije kojima u Srbiji nisu izloženi samo gejevi i lezbijke već celo društvo - upozorava Milivojević.
Za pet godina
Inicijativu da se promenom Ustava stvore uslovi za sklapanje gej i lezbijskih brakova u Srbiji pozdravlja i Lazar Pavlović, predsednik Gej strejt alijanse.
- Lično mislim da će se to desiti u narednih pet do deset godina. Naše društvo u ovom trenutku nije spremno za tako nešto, ali to je dugotrajan proces i bitno je da se radi na tome - kaže Pavlović.
Naš sagovornik ističe da u Srbiji veliki broj gejeva i lezbijki živi zajedno, ali da oni koji imaju potrebu da sklope zvaničan brak i dalje odlaze u neku od zemalja EU, u kojima su istopolne zajednice legalizovane.
- Ali taj papir u Srbiji im ne znači ništa - objašnjava Pavlović.
U nekoliko evropskih zemalja brak između dva muškarca ili dve žene uobičajena je pojava, dok su neke članice EU ozvaničile „registrovano partnerstvo" između osoba istog pola.
- Srbija je napravila značajne korake kada je u pitanju položaj ove populacije, ali smo po tom pitanju još daleko iza Evrope - kaže Pavlović.
Majda Puača iz „Kvirije" smatra da će istopolni brakovi biti realnost s kojom će naša država i njeni građani morati da se suoče.
- Očekujem da će se to desiti za pet godina. To su ljudi koji bi želeli da imaju decu, da žive kao i svi drugi građani ove zemlje - ističe Puača.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Srbija priznaje gej brakove!

Izvor: S media, 12.Jan.2011, 23:10

Iako naš ustav ne dozvoljava istopolne bračne zajednice, strane diplomate i predstavnici međunarodnih organizacija po osnovu spajanja porodice bez problema dobijaju boravišne dozvole za svoje gej partnere...Domaće gej i lezbo organizacije zatražile su juče da se građanima Srbije omogući sklapanje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.