Skandal u Gradu anđela

Izvor: RTS, 01.Avg.2013, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal u Gradu anđela

Jedan sveštenik iz Los Anđelesa priznao seksulano zlostavljanje više od 100 dečaka. To je samo jedno od priznanja koja su obelodanjena juče na skoro 2.000 stranica tajnih dokumenata o sveštenicima optuženim za zlostavljanje dece.

Ruben Martinez, sveštenik iz Los Anđelesa, tokom psihijatrijske terapije priznao je da je zlostavljao više od 100 dečaka, uključujući petogodišnjeg brata, kao i da je imao odnose sa muškim prostitutkama i posećivao je gej striptiz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klubove.

Priznanja velečasnog Martineza uvrštena su među skoro 2.000 stranica juče otpečaćenih tajnih dokumenata o sveštenicima, kaluđerima i časnim sestrama koji su optuženi za zlostavljanje dece dok su radili u Los Anđelesu.

Ti dokumenti, koji su objavljeni u okviru uslova iz jednog vansudskog sporazuma, vrednog 660 miliona, koji je postignut 2007, predstavljaju prvi uvid u ono što se u verskim krugovima znalo o ljudima koji su postavljeni da rade u rimokatoličkim školama i parohijama u oblasti Los Anđelesa.

Dokumenti pokrivaju pet različitih verskih redova iz kojih potiču 10 sveštenika ili kaluđenja i dve časne sestre protiv kojih su podnete tužbe zbog zlostavljanja dece.

Oni su u periodu od 50-ih do 80-ih godina, navodno, zlostavljali 21 žrtvu.

Martinezov dokument, koji ima više od 500 stranica, jedan je od najsadržajnijih i u njemu je prikazana strašna slika o čoveku koji je bio problematično dete i postao sveštenik da bi zadovoljilo autoritarnog oca.

Crkva se nagodila sa osam Martinezovih žrtava 2007, ali nije imala mnogo dokumentacije o njemu.

Međutim, u beleškama sa terapija i psihijatrijskih procena ima obilje detalja, pa se tako vidi kako je crkva potrošila desetine hiljada dolara pokušavjući da ga izleči od pedofilije, navodi AP.

U psihijatrijskom izveštaju iz 1993. Martinez je priznao da je počeo sa zlostavljanjem dece 1970. godine kada je počeo da se igra "jahanja" sa dečacima koje je držao u krilu.

Martinez u dokumentima kaže da je prestao sa "direktnim seksualnim kontaktom" sa dečacima 1982. godine kada se jedna majka žalila pastoru, a sa dodirivanjem dečaka posle žalbe podnete protiv njega 1986. godine.

Nije jasno da li je njegov verski red znao za žalbe, ali je Martinez negde u vreme prve žalbe počeo svake nedelje da ide na terapije kod psihijatra.

U program za lečenje ljudi sa seksualnim poremećajima ušao je posle druge žalbe 1986. godine.

Pet meseci se lečio 1991. godine u bolnici specijalizovanoj za sveštenike sa problemima u Novom Meksiku.

Posle toga je premešten u parohiju u malom mestu Vestmorland u Kaliforniji, gde je imao običaj da se vozi čak do San Dijega da bi posećivao muške prostitutke.

Dve godine kasnije je sklonjen iz parohije, ušao je u program seksualnih prestupnika i posle toga se do kraja karijere bavio samo administrativnim poslovima.

Martinez ima 72 godine i njegova poslednja poznata adresa je u Oklandu, u Kaliforniji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.