Pozivi da se zabrane ekstremisti

Izvor: B92, Tanjug, 20.Sep.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozivi da se zabrane ekstremisti

Beograd -- Pretnje koje su prethodnih dana upućene pripadnicima gej i lezbijske populacije u Srbiji pokrenule su pitanje zabrane organizacija koje propagiraju nasilje.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nedavno je pozvao nadležne organe da zabrane sve organizacije koje pozivaju na nasilje. Tužilaštvo podržava zahtev njegov da se zabrani rad takvih organizacija, a reakciju najavljuje i Ministarstvo pravde.

Protiv "Obraza”, "1389”, "Naših” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugih organizacija koje su pozivale na linč homoseksualaca, uskoro bi mogle da budu pokrenute inicijative za zabranu rada.

U Ministarstvu pravde podsećaju da je na njihovu inicijativu Republičko javno tužilaštvo u oktobru prošle godine pokrenulo postupak pred Ustavnim sudom za zabranu Nacionalnog stoja zbog izazivanja rasne i verske mržnje.

Ustavni sud, međutim, o tome još nije doneo odluku.

"I u narednom periodu, gde god se pokaže da postoji mogućnost, zakonski osnov, svakako da ćemo raditi u tom pravcu. Ja očekujem odluku Ustavnog suda po našoj prvoj inicijativi”, kazala je Malovićeva.

U članu 55. Ustava Srbije navodi se da Ustavni sud može zabraniti udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.

"Sudeći po izjavama ili ponašanju nekih organizacija, ili izjavama nekih funkcionera, na ovaj sklučaj mogla bi se odnositi zakonska mogućnost koja predviđa zabranu određenog udruženja u slučaju kršenja zajamčenih ljudskih i manjinskih prava. Doduše, to podrazumeva da se u postupku pred Ustavnim sudom dokaže postojenje takvog delovanja”, objasnio je bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić.

Portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić za B92 kaže da će tužilaštvo u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve da se zabrane organizacije koje propagiraju otvoreno nasilje.

Zorić kaže da izjave predsednika Srbije, ministra policije i gradonačelnika Beograda pokazuju da je država odlučna u nameri da se neće tolerisati takvo ponašanje.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže za B92 da se nada da će država ovog puta ozbiljnije shvatiti pozive za zabranu ovih organizacija.

On podseća da već postoje dve takve inicijative, jedna Ministarstva pravde, a druga Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"Predata je gomila dokumenata tužilaštvu sa dokazima zašto bi trebalo zabraniti organizaciju '1389’. Nažalost, tužilaštvo nije reagovalo na ove zahteve i nadam se da će sada, pod ovim većim pritiskom javnosti, ali i samih događaja, drugačije reagovati i pokrenuti postupak”, rekao je Antonijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.