Policijska zaštita za gej paradu u Slovačkoj

Izvor: Politika, 15.Maj.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijska zaštita za gej paradu u Slovačkoj

Jan Slo­ta, vo­đa ra­di­kal­ne na­ci­o­na­li­stič­ke Slo­vač­ke na­rod­ne stran­ke, part­ne­ra u vla­di pre­mi­je­ra Ro­ber­ta Fi­ca, jav­no je ka­zao da će lič­no do­ći da „plju­ne u li­ce” nje­ne uče­sni­ke

Bra­ti­sla­va – Slo­vač­ki ho­mo­sek­su­al­ci i le­zbij­ke za­tra­ži­li su od po­li­ci­je za­šti­tu to­kom gej pa­ra­de za­ka­za­ne za 22. maj, po­što su na­ci­o­na­li­sti i eks­tre­mi­sti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već po­če­li da na dru­štve­noj mre­ži Fej­sbuk po­zi­va­ju isto­mi­šlje­ni­ke da po­ku­ša­ju si­lom da je spre­če. „Reč je o pr­voj ta­kvoj pa­ra­di u Slo­vač­koj, pri­ku­plja­mo sve in­for­ma­ci­je o bez­bed­no­sti”, po­tvr­di­la je port­pa­rol po­li­ci­je u Bra­ti­sla­vi Ta­tja­na Ku­ru­co­va.

Za raz­li­ku od pa­ra­de pri­pad­ni­ka sek­su­al­nih ma­nji­na u ne­kim dru­gim me­tro­po­la­ma Evro­pe, slo­vač­ke ho­mo­sek­su­al­ne i le­zbij­ske or­ga­ni­za­ci­je ne spre­ma­ju šet­nju sa bo­ga­tim de­ko­ra­ci­ja­ma, za­sta­va­ma i mu­zi­kom, već sa­mo skrom­nu po­vor­ku ko­ja će pro­ći cen­trom Bra­ti­sla­ve. „Ne že­li­mo da pro­vo­ci­ra­mo. Že­li­mo sa­mo da upo­zo­ri­mo ja­sno da Slo­vač­koj ne­do­sta­ju za­ko­ni o pa­ro­vi­ma i po­ro­di­ca­ma istog po­la, da su oni dis­kri­mi­ni­sa­ni i da je ho­mo­fo­bi­ja ov­de još uvek ve­li­ka”, ka­za­la je u ime or­ga­ni­za­to­ra pa­ra­de Ro­ma­na Šle­zin­ger, do­dav­ši da se na pa­ra­di oče­ku­je oko 700 lju­di.

Slo­vač­ki eks­tre­mi­sti pre­ko pro­fi­la na Fej­sbu­ku „Pro­tiv sam per­verz­nog po­ho­da ho­mo­sek­su­a­la­ca u Bra­ti­sla­vi”, ko­ji već ima 4.000 sim­pa­ti­ze­ra, vr­bu­ju Slo­va­ke da do­đu 22. ma­ja u glav­ni grad i spre­če pa­ra­du. U isto vre­me, istim uli­ca­ma Bra­ti­sla­ve po­hod je na­ja­vi­la i ka­to­lič­ka omla­di­na. Jan Slo­ta, vo­đa ra­di­kal­ne na­ci­o­na­li­stič­ke Slo­vač­ke na­rod­ne stran­ke, part­ne­ra u vla­di pre­mi­je­ra Ro­ber­ta Fi­ca, jav­no je ka­zao da će lič­no do­ći na gej pa­ra­du da „plju­ne u li­ce” nje­ne uče­sni­ke. Pro­tiv pr­ve slo­vač­ke gej pa­ra­de pro­te­sto­va­će ka­to­lič­ko Udru­že­nje za za­šti­tu po­ro­di­ce. Slo­vač­ka ka­to­lič­ka cr­kva ape­lo­va­la je na hri­šćan­sku to­le­ran­ci­ju pre­ma ho­mo­sek­su­al­ci­ma i le­zbij­ka­ma i upo­zo­ri­la da oni ni­ka­ko ne sme­ju bi­ti dis­kri­mi­ni­sa­ni, ali je isto­vre­me­no po­zva­la gej oso­be na sek­su­al­nu uz­dr­ža­nost i ce­li­bat. „Tre­ba ih pri­hva­ta­ti s po­što­va­njem, sa­ža­lje­njem i pa­žlji­vo iz­be­ga­va­ti bi­lo ka­kvu dis­kri­mi­na­ci­ju”, ka­zao je po­vo­dom pa­ra­de port­pa­rol Bi­skup­ske kon­fe­ren­ci­je Slo­vač­ke Jo­zef Ko­va­čik. On je, me­đu­tim, na­gla­sio da cr­kva pra­vi raz­li­ku iz­me­đu ho­mo­sek­su­al­nih sklo­no­sti i ostva­re­ne ho­mo­sek­su­al­ne ve­ze. „Ho­mo­sek­su­al­na ose­ća­nja ni­su greh. Ho­mo­sek­su­al­ni od­nos je mo­ral­no ne­pri­hva­tljiv i s gle­di­šta cr­kve je­ste greh”, re­kao je Ko­va­čik.

Be­ta

[objavljeno: 16/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.