Polemika koja traje: Da li je neophodno održavanje Parade ponosa u Beogradu? VIDEO/ANKETA

Izvor: B92, 06.Sep.2023, 12:00

Polemika koja traje: Da li je neophodno održavanje Parade ponosa u Beogradu? VIDEO/ANKETA

Parada ponosa, odnosno protestna šetnja pripadnika LGBT populacije biće održana u subotu 9. septembra pod sloganom „Nismo ni blizu”.

Ovaj slogan, između ostalog, može se povezati i sa time što ni ove godine organizatori nisu ni blizu toga da su građani saglasni oko održavanja ove šetnje.

O tome su u emisiji Jutro govorili Goran Miletić, direktor Beograd prajda i Aleksandar Šešelj, Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke.

Miletić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da jeste čudno što se iz godine u godinu pred Paradu ponosa raspravlja da li bi ona trebalo da se održi.

“Mislite da u društvu postoji neka saglasnost da ne treba biti nasilan, da niko ne treba da bude pretučen, diskriminisan, da ima parvo da iskaže svoj stav, da se okupi oko toga, da protestuje. To je neki set ljudskih prava i verujemo da svako od nas mora da ih ima. A ipak dolazimo svake godine do pitanja da li jedna grupa sme da se okupi ili ne”, objasnio je Miletić.

Sa druge strane, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj rekao je da misli da građani iimaju averziju prema nevladinim organizacijama koje “zastupaju homoseksualce”.

“Mislim da ne treba poistovećivati stav o tom pitanja sa stavom prema nevladinim organizacijama i njihovim aktivnostima”, naveo je Šešelj.

Kako je rekao zbog različitih organizacija i poruka koje šalju, a koje su često usmerene protiv SPC, dolazi do kasnijih odgovora iz crkve i onda se polemika nastavlja.

“Imali smo ono što se dogodilo prošle godine, kada smo videli da nevladine organizacije koje to organizuju, u suštini ne poštuju naš pravni sistem. Dakle, ne poštuju ustavno-pravni poredak Republike Srbije, kada su se oglušili o nešto što je odluka institucije, a odluka institucije je bila da se zabran šetnja”, naveo je Šešelj.

Miletić je rekao da su dosadašnje šetnje dale rezultate jer je LGBT zajednica vidljivija u medijima, ali da se oni i dalje pore za rešavanje određenih problema sa Kojima se suočavaju.

“Prajd služi da se jednom godišnje skrene pažnja na probleme LGBT zajednice i to kako mi predlažemo da se to reši. Dakle, da li su to zakonska rešenja, da li je to nešto drugo i zahtevi koje mi imamo od 2014. godine nisu menjali. Dakle, to je ono zbog čega se mi okupljamo, protestujemo i tražimo da se promeni. Apsolutno nije tačno da se situacija promenila i da ljudi nemaju problema”, kazao je Miletić za tv Prva.

Pitamo i vas - podržavate li održavanje Parade ponosa?

Ceo razgovor iz emisije Jutro možete videti u videu ispod:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.