Organizatori skupa nisu odgovorni za nerede

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizatori skupa nisu odgovorni za nerede

Parada ponosa će se održati u nedelju u 11 časova u Beogradu, bez obzira na pitanje visokog rizika koje je vezano za ovaj događaj rečeno je danas na završnoj pres konferenciji Organizacionog odbora parade. Po rečima člana odbora Dragane Vučković, parada neće biti promocija seksualne orijentacije, već promocija ljudskih prava i ravnopravnosti.

- Taj visoki rizik potvrđuje potrebu da se skup desi, i potvrđuje činjenicu da u našem društvu postoji jedna marginalizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << grupa, koja je svakodnevno izložena diskriminaciji i nasilju – rekla je Vučkovićeva i dodala da u slučaju nasilja organizatori skupa nisu odgovorni za nerede.

- Odgovornost države kada je god reč o visokorizičnim skupovima koje jedna manjinska grupa želi da organizuje, je da u takvim situacijama uloži više energije, ozbiljnosti i odgovornosti u zaštiti ovakvog skupa. Zakon je tu vrlo precizan, i sazivač skupa je odgovoran za ponašanje učesnika skupa, za održavanje reda i mira unutar same povorke. Otvorene pretnje nasiljem i pozivi na linč koji dolaze od strane pripadnika desničarskih organizacija, i sve što bi tim povodom moglo da nastane u nedelju, kao posledica njihovih otvorenih pretnji, apsolutno nije odgovornost sazivača skupa već je isključiva odgovornost upravo tih nasilnika koji pretnje najavljuju i koji će eventualno deo toga da ostvare. Tu je i odgovornost države koja je dopustila da se nesmetano javno sa potpisom, dakle sa imenom i prezimenom preti čitavom jednom delu populacije i da se poziva na linč čitavog jednog dela populacije. Prekjuče smo imali sastanak sa ministrom policije Ivicom Dačićem i od njega lično dobili uveravanja da će policija učiniti sve da skup u nedelju prođe bezbedno – rekla je član odbora Dragane Vučković.

PALMA: U SLUČAJU NASILJA ODGOVORNOST IMA ORGANIZATOR

Jednistvena Srbija je danas organizovala preš konferenciju vezanu za Paradu ponosa. Predsednik stranke Dragan Marković Palma je još jednom pozvao predstavnike vlasti da otkažu paradu zbog mogućih nemira koji se mogu desiti.

Danas sam pozvao Vladu Republike Srbije, da otkaže ovu paradu sramote, gradonačelnika Beograda da se ugleda na gradonačelnika Moskve koji je zabranio paradu. Ja pozivam jedne i druge organizatore, da ne dođe do krvoprolića, nasilja, i da to budu mirni protesti – naglasio je Palma.

Palma je napravio paralelu i naveo da 1000 policajaca nije moglo na fudbalskoj utakmici da zaštiti policajca na tribinama i zapitao se kako će policija zaštititi 500-600 učesnika parade i po njegovim rečima tu će žrtva biti policija. Ipak predsednik Jedinstvene Srbije naglašava da za nemire koji mogu da proisteknu zbog parade, krivicu snosi isključivo organizator skupa.

- U slučaju nasilja odgovornost ima organizator. Po našem zakonu odgovornost za fudbalske utakmice imaju klubovi. Sport i fudbal su najvažnija sporedna stvar na svetu, pa ako oni imaju odgovornost za organizaciju utakmica, zašto bi mi sada dozvolili gej populaciji da ona kaže da odgovornost ima neko drugi – rekao je Palma i dodao da je Parada ponosa neprihvatljiva za Jedinstvenu Srbiju.

- To je za mene parada srama. Oni ne demonstriraju zato što što su ugroženi na radnim mestima, zato što ne mogu da se školuju, zato što ih konobari u kafani ne žele poslužiti, zato što im nije isplaćena otpremnina.. Znači, njihova prava na život nisu ugrožena. Ja podržavam one što protestvuju jer su ostali bez radnih mesta, zato što im nije isplaćena otpremnina, povećana školarina, dobili otkaze. Podržavam srpske brendove kao što su Guča, Exit, a Parada ponosa nije srpski brend – rekao je na kraju razgovora predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.