Nemiri u Splitu 300 uhapšenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemiri u Splitu 300 uhapšenih

SPLIT -

Organizatori Zagreb Prajda podržali su danas učesnike splitske gej-parade i istakli da je tom paradom izborena pobeda ljubavi nad mržnjom.

"Da je dostojanstvo neotuđivo, pokazali ste kada ste uzdignute glave koračali ulicama svoga grada. Svojom istrajnošću i neustrašivošću danas ste nepovratno promenili Split i Hrvatsku", navedeno je u saopštenju organizatora Zagreb Prajda.

Oni su naveli da su učesnici splitske parade pokazali da se za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava treba boriti uvek i svuda, bez obzira na prepreke i pokušaje zastrašivanja.

"Borićemo se za pobedu uprkos svakom teroru i fašizmu, ma koliko god dug i težak put bio pred nama", poručili su su organizatori Zagreb Prajda.

Deseta zagrebačka Parada ponosa biće održana iduće subote.

Prema poslednjim informacijama lokalnih medija, u Splitu je uhapšeno oko 300 huligana koji su napali učesnike gej-parade. U neredima je povređeno više osoba, od kojih nekoliko novinara i snimatelja.

Policija je, prema navodima medija, evakuisala sve učesnike gej-parade.

U Povorci ponosa, prvoj takve vrste u Splitu, učestvovalo je oko 200 osoba, a, kako je navela policija, na mestima kojima se povorka kretala dočekalo ih je oko 4.000 građana.

Učesnike Povorke, koju su obezbeđivale jake snage policije, na rivi je dočekalo kamenje, boce, a na kolonu je bačen i suzavac. Čuli su se i uzvici "Ubij pedera" i "Ubij Srbina", zvižduci i glasno negodovanje.

Neki od antigej demonstranata su pozdravljali fašističkim pozdravom, dizanjem ruke u vazduh.

Organizatori su ocenili da policija nije dobro radila posao jer nije sprečila nasilje u Splitu.

Prema podacima policije u obezbeđivanje parade bilo je uključeno oko 400 interventnih policijaca iz devet policijskih uprava, kao i veliki broj policijaca u civilu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.