Napadnut gej muškarac u Novom Sadu

Izvor: B92, 01.Nov.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnut gej muškarac u Novom Sadu

Novi Sad, Beograd -- Gej muškarac I. J. (23) napadnut u Novom Sadu u ponedeljak rano ujutro, pretučen i ostavljen da leži bez svesti. Napadači pobegli. LSV i LDP osuđuju napad.

Povređenom muškarcu oko sat vremena nije niko pritekao u pomoć.

U saopštenju Novosadske lezbejske organizacije i Grupe za podršku gej muškarcima "Izađi" navodi se da je jedan od napadača udario I.J. u glavu, da su nastavili da ga tuku kada je pao sve dok nije izgubio svest i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tek tada su pobegli.

"Nakon susreta sa inspektorom novosadske policije, zaključeno je da je reč o nasilju na ulici i da se traganje za napadačima nastavlja", navodi se u saopštenju i precizira da je I.J. napadnut u ponedeljak rano ujutro u Temerinskoj ulici.

Novosadska lezbejska organizacija i grupa "Izađi" pozvali su javnost da reaguje na nasilje koje se događa nad lezbijkama i homoseksualcima u Novom Sadu.

"Naše organizacije žele, po ko zna koji put, da postave ista pitanja svojim sugrađanima i sugrađankama: Zašto niko nije prišao mladiću koji je skoro sat vremena bez svesti ležao na ulici? Zašto građanke i građani Novog Sada ćute pred nasiljem na ulicama?", kaže se u saopštenju.

Te organizacije su navele da se nasilje ignorisanjem legitimiše i postavlja kao "vrednost" društva i ujedno su pozvale građane, organizacije civilnog društva i institucije države na ljudskost i odgovornost.

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je najoštrije osudila ovaj napad i traži od nadležnih organa da hitno pronađe počinioce.

U saopštenju se navodi da niko ne sme biti napadnut jer pripada bilo kojoj manjini, uključujući i seksualne manjine.

Omladina LSV podseća da Ustav Republike Srbije i njeni zakoni garantuju poštovanje svh ljudskih prava, pa i pravo na seksualno opredeljenje.

Liberalno demokratska partija osudila je napad na mladića - pripadnika LGBT populacije.

"Najoštrije osuđujemo napad na mladića u Novom Sadu, koji je nažalost samo jedan u nizu napada na pripadnike različitih manjinskih zajednica", navedeno je u saopštenju te stranke.

Podsetimo, 15. oktobra napadnuta je i teško povređena devojka koja je nosila majicu sa obeležjem LGTB populacije. Nju je nožem napao maloletnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.