KALIFORNIJSKI SUDIJA DOZVOLIO GEJ BRAKOVE

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KALIFORNIJSKI SUDIJA DOZVOLIO GEJ BRAKOVE

SAN FRANCISKO - Jedan sudija federalnog suda poništio je zabranu za sklapanje brakova između osoba istog pola u Kaliforniji, ali su pristalice zabrane najavile žalbu - možda do Vrhovnog suda SAD.

U sudskom procesu koji će uticati na zakone u svim saveznim državama SAD, sudija je doneo odluku u korist aktivista za zaštitu prava homoseksualaca i lezbijki.

Oni su tvrdili da je zabrana ravna diskriminaciji i da je stoga u suprotnosti sa Ustavom SAD.

Poništenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je doneto posle dvogodišnjeg sudskog procesa, a rasprava o eventualnoj žalbi pred Vrhovnim sudom ove godine imaće dalekosežne posledice.

Stanovnici Kalifornije pre dve godine glasali su za zabranu gej brakova, a izjašnjavanje o tom pitanju tražile su konzervativne verske grupe. Pravna bitka oko ovog pitanja mogla bi da se nađe na kraju i pred Vrhovnim sudom SAD, a svaka odluka koju bi taj sud doneo predstavljala bi propis koji bi bio obavezan za sve savezne države i sve Amerikance.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.