Gej parada u vreme „Evrovizije“

Izvor: Blic, Beta, 31.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej parada u vreme „Evrovizije“

U vreme „Pesme Evrovizije” koja se od 12. do 16. maja održava u Moskvi, u glavnom gradu Rusije će biti održana i gej parada, a organizatori parade su pozvali sve učesnike „Evrosonga” da javno podrže prava homoseksualaca.

U saopštenju organizacije „Gay Pride” navodi se da će parada biti organizovana 16. maja kada se održava finale „Evrovizije”. Aktivisti ove organizacije navode da su ruske vlasti do sada zabranile 167 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << različitih gej manifestacija, ali napominju da je „Evrosong” odlična prilika da svi, uključujući i učesnike i goste iz inostranstva, podrže borbu za prava homoseksualaca. Takmičarima će biti podeljeni i bedževi sa parolama podrške, a da li će ih učesnici „Evrosonga” zaista i nositi ostaje da se vidi.

Međutim, najava gej parade se nimalo neće dopasti gradonačelniku Moskve Juriju Luškovu, koji je već nekoliko puta zabranio održavanje sličnih manifestacija. Da podsetimo, u decembru prošle godine, kada su predstavnici Beograda svečano predali ključeve „Evrosonga” delegaciji Moskve, Luškov je na pitanje novinara da li će bar za vreme „Evrovizije” odustati od svoje homofobične prakse, odgovorio:

- Ne. Ja poštujem prava seksualnih manjina. Ona 22 hotela koja spremamo imaju nekoliko hiljada kreveta. Nećemo proveravati ko, šta i s kim u njima radi. Zabavljajte se, uživajte, ali u Moskvi niko neće pozivati našu omladinu ni na kakve gej parade zato što to nije u skladu sa našom tradicijom i kulturom. To vređa najveći broj građana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.