Crkva u Srbiji venčava gejeve?

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva u Srbiji venčava gejeve?

Na internet-forumu Gej Srbija homoseksualci napisali da u Srbiji postoji crkva u kojoj se mogu sklapati istopolni brakovi, prenosi

Zaljubljeni par stoji ispred oltara. Sveštenik završava svečani obred venčanja. Kada je sve gotovo, sveštenik daje dozvolu da se tek venčani poljube. Obojica okreću glave jedan prema drugom i ljube se u usta! To bi uskoro moglo da se desi i u Srbiji, ukoliko forumaši na sajtu Gay-Serbia.com govore istinu.

U Srbiji više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 60 crkava

U Srbiji deluje više od 60 verskih zajednica, od koji je osam tradicionalnih, poput Srpske pravoslavne crkve, Jevrejske zajednice, Islamske zajednice Srbije, Katoličke crkve i drugih. Od ostalih, priznatih i nepriznatih, tu su Anglikanska crkva Svete Meri, Sajentonološka crkva, Hrišćanska pentekosna crkva, Hristova crkva Malo krštenje, Crkva Božja, Slobodna crkva...

Oni su 2. marta napisali da je zakazano prvo gej crkveno venčanje u Srbiji!

- Danas me je bivši dečko pitao da mu budem kum. Razgovarao je sa svojim sadašnjim, kopali malo po netu, uspostavili kontakte, i našli crkvu u Srbiji koja je spremna da obavi venčanu ceremoniju - pohvalio se ortacima na forumu neko ko je sebe nazvao „Gorilica“.

Oni su se, naravno, oduševili i pitali o kojoj je crkvi reč.

- Zasad ne mogu da obelodanim naziv crkve, jer se sve to radi u strogoj tajnosti, a i njih dvojica jos nisu odlučili kada će se to desiti - odgovorio je Gorilica.

Predrag Azdejković, predsednik Gej-lezbijskog info-centra - GLIC, navodi za list "Kurir" da je, bez obzira na to što je „zakleti ateista“, pokušao da pronađe da li u Srbiji postoji crkva u kojoj mogu da se venčaju istopolni partneri.

- Nisam našao. Ali ukoliko se uzme u obzir da sveštenici mogu sami da odlučuju koga će da venčaju, može da se desi da je neki od njih doneo odluku da venčava homoseksualne partnere - kazao je on.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ništa se dosad nije promenilo u stavu pravoslavnog hrišćanstva o homoseksualcima, njihovom zajedničkom životu i venčanjima.

- Pitanje da li ćemo da dozvolimo da stupanje u brak bude blagosloveno ostaje bespredmetno - rečeno je u SPC. Isto misli i Radovan Stajkovac, pastor Protestantske evanđeoske crkve u Vrnjačkoj Banji. On je odlučno negirao da bilo koja protestantska crkva u Srbiji obavlja obred venčanja istopolnih brakova i tvrdi da to neće raditi ni u budućnosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.