Beograd: Parada ponosa 23. avgusta?

Izvor: B92, 26.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Parada ponosa 23. avgusta?

Beograd -- Gej strejt alijansa saopštila je da će 23. avgusta biti održavana prva Parada ponosa u Beogradu. Organizacioni odbor demantuje da je bilo kakav datum dogovoren.

GSA je saopštila da je kao inicijator održavanja Parade ponosa, uz konsulstacije sa drugim LGBT organizacijama, danas predala prijavu skupa MUP-u. Međutim, organizacioni odbor Parade ponosa 2009. saopštava da je zbog neodgovorne odluke GSA da u javnost iznese preliminarni datum održavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parade, ova organizacija isključena iz Organizacionog odbora.

"Kao što je i ranije najavljeno GSA će sa svojim partnerima učiniti sve da ovaj skup prođe mirno i bez nasilja i provokacija sa bilo koje strane. Cilj Parade ponosa 2009. godine je da se ukaže na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe”, saopštila je Gej strejt alijansa.

GSA isključena iz odbora

Gej-strejt alijansa isključena je iz organizacionog odbora Parade ponosa 2009. zbog ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti učesnika i organizatora manifestacije, saopštio je ovaj odbor.

U saopštenju navodi se da je do ugrožavanja bezbenosti učesnika i organizatora Parade ponosa došlo "zbog neodgovorne odluke Gej-strejt alijanse da u javnost iznese preliminarni datum održavanja manifestacije".

"Pored ugrožavanja bezbednosti, navedenim postupkom Gej-strejt alijansa je prekršila prvu tačku Memoranduma o saradnji LGBT grupa na organizovanju Parade ponosa. Ovim činom, GSA je pokazala da joj su političke ambicije i samopromocija predsednika GSA Borisa Milićevića, ispred interesa celokupne LGBT populacije", navodi se u saopštenju.

GSA navodi da se ovi problemi, pre svega, odnose na visok stepen homofobije u društvu, diskriminaciju LGBT osoba na svim nivoima i pojačan stepen nasilja prema LGBT osobama.

"Nastojaćemo da kroz saradnju i pritisak na državne institucije i organe, civilni sektor i javno mnjenje svi zajedno krenemo u rešavanje ovih problema i poboljšanje statusa LGBT populacije u Srbiji”, piše u saopštenju.

GSA podseća da najviši pravni dokumenti Republike Srbije i međunarodne povelje čija je Srbija potpisnica u potpunosti afimišu pravo na javno okupljanje i u potpunosti zabranjuju nasilje prouzrokovano mržnjom.

"Takođe, novousvojeni Zakon o zabrani diskriminacije garantuje svim građankama i građanima jednakost pred državom i održavanje Parade ponosa biće jasan korak kojim će čitavo društvo pokazati spremnost da ovaj zakon sprovede u praksu”, navodi GSA.

"Imajući u vidu bezbednost učesnica i učesnika skupa, očuvanje javnog reda i mira i imovine Republike Srbije i Grada Beograda, kao i svih građana i građanki, GSA poziva MUP i druge nadležne organe i institucije na punu saradnju i izražava svoju spremnost da zajedno sa svojim partnerima koji učestvuju u organizaciji Parade ponosa učini sve da ovaj skup prođe mirno i dostojanstveno”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.