Zombi pčele stigle do Kanade

Izvor: B92, 19.Avg.2016, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zombi pčele stigle do Kanade

Pčele kod kojih se zbog jednog parazita javlja "ponašanje slično zombijima" dosad su primećene samo u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su nedavno pronađeni primerci i u Kanadi.

Sara Volbank, koja se u kanadskom Nanaimu bavi pčelarstvom već godinama, primetila je da se pčele iz jedne od njenih košnica ponašaju veoma čudno - noću bi izlazile i zaletale se u svetlo na njenom tremu.

Nešto kasnije, one bi pale na tlo, kratko se grčile i tamo bi umirale.

U pitanju je karakteristično ponašanje za insekte koje napada parazitska mušica Apocephalis borealis, koja polaže jajašca u domaćina. Kasnije, kada se razviju larve, one izjedaju domaćina i tako dolazi do promena u ponašanju.

Doktor Džon Hafernik, profesor biologije na Univerzitetu u San Francisku i autor projekta Zombee Watch koji prati ovog parazita, kaže da se A. borealis može naći širom SAD, ali da je u početku kao domaćine za jajašca ta vrsta birala uglavnom bumbare ili ose.

Tek u poslednjoj deceniji primećeno je da su sve češće žrtve medonosne pčele, a ovo je prvi takav slučaj u Kanadi.

Ovo nije jedinstven primer u prirodi, a poznata je i vrsta "zombi gljive" Ophiocordyceps unilateralis koja napada periferni nervni sistem mrava i navodi ih na "samoubistvo".

Zaraženi mravi napuštaju mravinjake u potrazi za vlažnim i toplim mestom, gde se penju na drveće i kače da vise sa listova. Tamo ostaju nekoliko dana dok ne umru, a zatim, kada gljiva dostigne reproduktivnu fazu, iz tela mrava izbijaju spore.

Ova vrsta je poslužila kao inspiracija za bestseler Majka R. Kerija "Devojčica sa svim poklonima", po kome se sada snima i film.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.