Krenule polenske alergije

Izvor: Glas javnosti, 24.Mar.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenule polenske alergije

BEOGRAD - Sa prvim toplim, prolećnim danima počinje i sezona cvetanja polena drveća, što kod osoba koje su alergične može izazvati neprijatne simptome, a stručnjaci savetuju da ne treba izlaziti napolje ili otvarati prozore ujutru kada je koncentracija polena najveća, kao i da se, ako su simptomi jači zatraži pomoć lekara.

Najčešći simptomi su kijavica, crveni, otečeni kapci, crvenilo na licu i telu, umor i iscrpljenost, zapušen nos ili pojačana sekrecija iz nosa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << učestalo kijanje, svrab u nosu i očima, neretko i zapušen nos.

U otklanjanju tegoba pomažu lekovi antihistaminici i kortizon, ali najefikasnija zaštita je vakcina koja ublažava ili potpuno otklanja simptome alergije i alergijskog rinitisa.

Alergolog Žikica Jovičić kazao je da sada, na početku sezone najpre cveta polen drveća, a među prvima su leska i breza, kada osobe koje su alergične mogu da osete prve tegobe.

On je, međutim, kazao da su za sada koncentracije polena tog drveća niske, pa veće tegobe mogu imati samo oni koji su izrazito alergični.

Krajem marta i početkom aprila počinju da cvetaju trave, a od sredine jula pa sve dok to vremenske prilike dozvoljavaju cvetaju i korovske biljke.

Nakon toga, od avgusta smetnje alergičnima mogu da prave velike koncentracije polena ambrozije.

Iz godine u godinu povećava broj ljudi koji pati od nekog oblika alergije, a prognoze evropskih stručnjaka ukazuju na to da će do 2020. ili 2030. godine polovina stanovništva imati probleme sa inhalacionim alergenima.

Zbog neprijatnih simptoma koji mogu da dovedu i do gušenja kod osoba za koje se posumnja da su alergične na polene neophodno je uraditi test kod alergologa.

Najbolji lek za alergiju je da se ukloni sve što može da stvori probleme, kazao je dr Jovičić navodeći da se osobama alergičnim na polene savetuje da u sezoni cvetanja što manje vremena provode u prirodi, da stanove provetravaju samo u kasnim noćnim satima, kada je smanjena koncentracija polena u vazduh, da pre ulaska u stan istresu stvari, po potrebi i operu, potom da operu kosu, redovno menjaju posteljinu, čiste prašinu u sobi.

Takođe je kazao da osobe koje imaju simptome, a nisu se testirale, najbolje je da odu kod lekara kako bi utvrdili na šta su tačno alergični, a da im se potom i propiše terapija.

Najčešće se koriste antihistaminici i kapi za nos, a jedini lek koji može da izmeni reakciju organizma su alergijske vakcine koje mogu da pruže dobru zaštitu i otklone simptome alergičnima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.