Kontroverzna teorija o nastanku alergija

Izvor: B92, 13.Apr.2015, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontroverzna teorija o nastanku alergija

Lista alergena uključuje lateks, zlato, polen, penicilin, otrov za insekte, kikiriki, parfem, jaja, kućno grinje, losos, nikl...

Visoka temperatura donosi kijavicu i suzne oči; alergije na hranu mogu da izazovu povraćanje i dijareju, a za nesrećnu manjinu ljudi alergije mogu da izazovu potencijalno fatalnu reakciju kao što je anafilaktički šok.

Da bi naučnici izumeli još efikasnije tretmane protiv alergija potrebno je da otkriju zašto se one uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pojavljuju.

Ruslan Medžhitov, profesor imunobiologije na Jejlu, u prethodnih 20 godina došao je do revolucionarnih otkrića o imunom sistemu.

On sada pokušava da otkrije kako se uopšte pojavljuju alergije i jedna od teorija je ta da one nisu samo biološka greška već suštinska odbrana organizma od štetnih hemikalija. Alergijske reakcije ne moraju uvek biti jake, već i blage tegobe mogu ukazivati na prisutnost alergija.

Kako bi se alergijske reakcije povukle tj. smanjile potrebno je pozabaviti se svojim imunološkim sistemom. Osobe koje imaju problema s respiratornim sistemom i posebno oni koji stvaraju puno sekreta trebalo bi da iz ishrane izbace mleko, mlečne proizvode, šećere, belo brašno, sve slatkiše i suhomesnate proizvode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.