Izvor: RTS, 20.Apr.2021, 13:04

Koje pitanje stalno muči pčelare

U Srbiji gotovo svakog proleća pčele stradaju od trovanja sredstvima za zaštitu bilja. Nadležni ponovo podsećaju voćare da su po zakonu obavezni da blagovremeno obaveste pčelare o terminu prskanja voća, baš kao i da poštuju preporuke stručnjaka o izboru preparata.
Kako izbeći prošlogodišnje slike uginulih pčela koje smo u ovo vreme zabeležili u jednom pčelinjaku u Toplici, pitanje je koje stalno muči pčelare. Dobrica Trmčić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da poslednjih godina raste svest o značaju pčela u oprašivanju voća, ali da se incidenti i dalje dešavaju.

"Bilo je puno ranije, inače sada više nema problema. Možda se desi nekad, neki voćnjak, koji nije lepo obrađen, pa ostane po malo korova i onda po precvetavanju ljudi prskaju, što je normalno, e sad gde ima korova, poneka strada, ali nije strašno", kaže Dobrica Trmčić, pčelar iz Mršelja.
Saradnja voćara i pčelara donela bi koristi i jednima i drugima.
"Imam trešnju, koja prva cveta od mene trista metara. Čovek mi donosi cvetne grančice, koje ja potapam u sirup za prihranu pčela, gde bi one po tom mirisu išle da opraše njegove trešnje. Drugi je malo dalje, tražio mi je selidbu kod njega, da preselim pčele, jer tako rade pravi voćari", objašnjava Trmčić.
I poljoprivredni stručnjaci kažu da nema dobrog voća bez pčela i da fungicide treba pažljivo birati i koristiti u tačno određeno vreme.

"U ovoj fazi nikako tretiranje insekticidima, u precvetavanju da, sada u ovoj fazi nikako. Preporuka je za sva tretiranja da se izvode u večernjim časovima, kada se pčele povlače", ističe Ivana Obradović, savetodavac PSSS u Prokuplju.
U Topličkom kraju najzastupljenije voćarske kulture su šljiva, koja je trenutno u punom cvetu, i višnja, koja tek počinje.
Najavljeni kišni period narednih dana ne ide na ruku voćarima, ali ni pčelarima, koji strahuju od još jedne loše godine u nizu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.