Izvor: Blic, 05.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Video poruke vođa Al Kaide i na mobilnim telefonima

Video poruke vođa Al Kaide Osame bin Ladena i Ajmana al-Zavahrija od sada mogu da se sa interneta prebace na mobilne telefone, saopštila je ta teroristička mreža. Obaveštenje o tome objavio je u petak uveče medijski ogranak Al Kaide, Al Sahab, na internet sajtovima koje koriste islamski ektremisti.



Korisnicima je od danas dostupno osam snimljenih video poruka vođa Al Kaide, uključujući nedavnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poruku posvećenu bivšem vođi Al Kaide u Iraku Abuu Musabu al-Zarkaviju, koga su američke snage ubile u junu 2006. godine. U pisanoj poruci, u kojoj je predstavljen video materijal, Al Zavahri, drugi čovek Al Kaide, zatražio je od sledbenika da šire dalje poruke terorističke mreže.

Video snimci koji se mogu emitovati na mobilnim telefonima vrlo su popularni na Bliskom istoku.

Veličine osam video poruka koje je objavio Al Sahab kreću se od 17 do 120 megabajta i za njihovo skidanje su potrebni mobilni telefoni sa velikom memorijom.

Al Sahab je obećao da će objaviti još ranije snimljenih video poruka u formatima pogodnim za mobilne telefone.

Al Kaida sve više koristi moderne tehnologije kako bi privukla pažnju međunarodne javnosti. Video snimci uvek imaju prevod na engleskom, dok su poruke vođa Al Kaide namenjenje Pakistanu i Avganistanu prevedene na lokalne jezike.

U decembru prošle godine, Al Kaida je pozvala novinare da pošalju pitanja za Al Zavahrija i time prvi put od napada u SAD 11. septembra 2001. godine, ponudila ljudima van njenih krugova da "inervjuišu" nekog od vođa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.