Umarov preti: Rusija bojno polje

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umarov preti: Rusija bojno polje

Lider islamističkih pobunjenika u severnom Kavkazu Doku Umarov izjavio je da je nakon smrti Osame bin Ladena Rusija "bojno polje".

Umarov je pre par meseci pretio da je ovo "godina krvoprolića za Rusiju", a u novoj poruci isitče da ubistvo Bin Ladena neće zaustaviti islamističke pobune.

"Po svemu sudeći je jasno da se svet nalazi u poziciji u kojoj smrt lidera džihada neće zaustaviti preporod Islama", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglasio je čečenski vođa.

Deceniju nakon što su ruske snage svrgnule s vlasti u Čečeniji separatiste, Doku Umarov predvodi pobunjenike koji se bore za stvaranje "Kavkaskih Emirata" koji bi uključili Čečeniju i druge muslimanske regione na severu Kavkaza, navodi agencija Rojters.

Umarov je preuzeo odgovornost za napade širom Rusije, uključujući bombaški napad samoubice u kojem je ubijeno 37 osoba na moskovskom aerodromu u januaru, kao i za eksploziju dve bombe u moskovskom metrou u martu 2010, kada je poginulo 40 ljudi.

"Danas bojno polje nisu samo Čečenija ili Kavkaski Emirati, već cela Rusija"; rekao je Umarov u intervjuu objavljenom u utorak za sajt blizak pobunjenicima.

U ranijoj video-poruci od februara, Umarov je kazao da će se Rusija suočiti sa "godinom krvi i suza" ako odbije da napusti severno-kavkaske teritorije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.