Tragedija u Norveškoj: nema objašnjenja

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2011, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija u Norveškoj: nema objašnjenja

23.07.2011. -

Eksperti ističu nekoliko verzija za razlog tragedije u Norveškoj. Posle masovnog masakra na manjem ostrvu i eksplozije u Oslu kraljevina je tokom jednog dana prestala da bude manja mirna zemlja na severu Evrope. Ono, što se desilo, smatra se najvećom terorističkom akcijom u Starom svetu tokom poslednjih nekoliko godina. Ono se uvrstilo među tragedijama u londonskom metrou i na železničkoj stanici u Madridu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Prvo su mnogi analitičari tvrdili da su to izveli islamisti iz Al-Kaide. Prema jednoj verziji, na takav način je ta grupacija reagovala na likvidaciju Osame bin Ladena. Prema drugoj verziji, to je mogla da bude osveta za učešće Norveške u NATO-ovim operacijama u Avganistanu i Libiji. Međutim, istraga sve više smatra da su učesnici terorističkih operacija ultradesničari ili je terorista delovao sam. Najverovatnija je poslednja verzija, - smatra zamenik predsednika komiteta Državne dume za bezbednost, pukovnik FSB Genadij Gudkov.

Događaji u Noreškoj su van zdravog razuma. U toj zemlji nema ni međuetničkih sukoba, ni socijalnih protivrečnosti. Taj događaj mora da bude ocenjen na nivou psihijatrije. Mislim da je to slučajna tragedija, jer je ljudski mozak nepredvidljiv, ne treba smatrati zbog toga Norvešku postojbinom evropskog terorizma. Što se tiče događaja na ostrvu, za mene je zagonetka kako se to moglo desiti. Nemoguće je da bi samac streljao 80 ljudi. Ranjenika ima više nego ubijenih. To znači da je hladnokrvno streljanje trajalo desetine minuta. Zašto niko ništa nije učinio – bacio kamen u glavu, kada je tamo bilo nekoliko stotina ljudi, zašto se nisu branili – ne mogu da objasnim. Čak i da je čovek bio u policijskoj uniformi, on je ipak pripucao. Sve je bilo jasno, zašto oni nisu počeli da se spasavaju?

Ljudi su pokušali da pobegnu sa ostrva plivajući, ali su mnogi poginuli od hladnoće. Neki su bili ubijeni u vodi, - ispričao je u ekskluzivnom intervjuu Glasu Rusije Lase Kristiansen – otac dve devojčice koje su bile na tom ostrvu.

Helen i Nina su na početku tragedije bile na različitim mestima. Helen je bila u jednoj prostoriji, kada je čula hice, shvatila je da će on ući unutra, te je skočila kroz prozor na spratu. Ona je uspela da otrča na obalu i sakrije se među oblucima. Međutim, opet se pojavio on. Zato su se deca bacila u vodu. Helen je postalo jasno da mora da pliva sama, meci su zviždeli oko nje, on je pucao pre svega tamo, gde je video na vodi nekoliko glava. Ona je videla da on dobro pogađa. Srećom, naša kćerka dobro pliva, zato je brzo uspela da napusti obalu. A Nina, naša druga kćerka, ispričala je da je on ulazio u šatore i ubijao decu.

Prema poslednjim podacima, organizator masakra nije psihopat. Policija tvrdi da je prilikom saslušanja on se vladao kao normalan čovek. Danas je on optužen za terorizam i terorističku delatnost. Njega optužuje ne samo za masakr na ostrvu, već i eksploziju u Oslu. 32-godišnji Andres Bering Brejvik je pravi Norvežanin. Prema podacima policije, on je služio u vojsci i bio učesnik strelačkog kluba. Saopštava se da pravni organi pre tragedije nisu imali o nemu nikakve podatke, osim informacija o sitnim prekršajima. U savremenom društvu pojava takvog čoveka – spolja normalnog, ali sposobnog na ludu surovost – može da se objasni, - smatra politikolog, ekspert za terorizam IMEMO RAN Igor Hohlov.

Terorizam je sličan infekciji, koja je došla spolja. Vidimo da nijedna zemlja nema za nju imunitet. Postoji ogroman broj slabo poznatih grupa, koje koriste nasilje da bi postigle svoje političke ciljeve.

U petak je premijer Jens Stoltenberg izjavio da terorističke akcije neće moći da deranžiraju Norvežane, oni će odgovoriti na njih još većom otvorenošću društva. Međutim, uskoro posle toga je usledelo saopštenje da zemlja privremeno obnavlja graničnu kontrolu za zemlje Šengenske vize.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Osama Bin Laden

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.