SAD: Hamza bin Laden je mrtav

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Hamza bin Laden je mrtav

Sin i jedan od potencijalnih naslednika lidera Al kaide, Hamza bin Laden je mrtav, javlja En-Bi-Si pozivajući se na zvaničnike obaveštajnih službi. SAD su, ranije, ponudile nagradu od milion dolara za informacije koje bi vodile hapšenju sina Osame bin Ladena.
Vest da je Hamza bin Laden mrtav jedini je podatak koji su američki mediji dobili od zvaničnika, koji nisu želeli da komentarišu gde je i kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sin lidera Al kaide umro ni da li su SAD na bilo koji način umešane u njegovu smrt.

Vest nije želeo da komentariše ni američki predsednik Donald Tramp.
Hamza bin Laden postao je poznat prošle godine kada je pozvao muslimane na ustanak protiv Amerike i oštro zapretio Saudijskoj Arabiji.
Suštinski, njegova biografija velika je nepoznanica za obaveštajne službe. Veruje se da je rođen 1989. godine, a prvi put se u javnosti pojavio u propagandnim filmovima snimljenim sedam godina kasnije kada se Osama bin Laden uveliko nalazio u Avganistanu.
Osama bin Laden ubijen je u Pakistanu 2011. godine u akciji američkih mornaričkih specijalaca.
Iz dokumenata zaplenjenih tokom te akcije, američki obaveštajci su zaključili da je Osama bin Laden želeo da ga Hamza nasledi na čelu Al kaide. Takav zaključak proizilazi i iz dokumenata Federalnog istražnog biroa.
U februaru, SAD su ponudile nagradu od milion dolara za informacije koje bi vodile do mesta boravka Hamze bin Ladena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mediji objavili vest o smrti Hamze bin Ladena

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Avg.2019

Sin osnivača Al-kaide, Osame bin Ladena, Hamza, je mrtav, objavio je BBC pozivajući se na neimenovane zvaničnike u američkoj obaveštajnoj službi.  Vest zvanično još nije potvrđena, no NBC i Njujork Tajms su nekoliko sati ranije objavili istu informaciju. Detalji smrti nisu poznati. Al-Kaida...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.