Poslednje reči Osame bin Ladena pre nego što su ga ubili Amerikanci: Njegova porodica prvi put progovorila o zadnjim trenucima (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 23.Maj.2017, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje reči Osame bin Ladena pre nego što su ga ubili Amerikanci: Njegova porodica prvi put progovorila o zadnjim trenucima (FOTO) (VIDEO)

Porodica Osame bin Ladena progovorila je prvi put o tome kako je bilo da izgledalo kada je mozak 11. septembra i vođa Al Kaide umro tokom akcije američkih vojnika.

Amal bin Laden, četvrta i najmlađa žena žena čoveka koji je bio na američkoj listi najtraženijih terorista više od deceniju, ispričala je priču o noći kada je umro na rukama specijalnih jedinica američkih "foka".

Ona i njeno šestoro dece živeli su u "sigurnoj kući" u planinama Abotabada u Pakistanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << gde je bin Laden ubijen 1. maja 2011. godine. Amal je ispričala je Kejti Skot-Klark i Andrijanu Leviju kako je sve izgledalo tog dana za njihovu knjigu "Izgnanstvo: Let Osame bin Ladena".

Zajedno sa Amal i njenom decom, u kući je živela i druga žena bin Ladena Kairijah, i njegova treća žena Seham i sin Kalid (22). Prva žena Najva, koja se udala za njega kao tinejdžerka i koja mu je rodila 11 dece, ostavila ga je dva dana pre napada 11. septembra.

Oko 23 časa 1. maja 2011. godine, nakon večere i molitve, bin Laden je brzo zaspao dok je njegova četvrta žena ležala pored njega. Napolju su ulice bile mračne zbog nestašice struje, što je bila česta pojava u toj oblasti, a Amal se probudila nelagodno nešto iza ponoći. Čula je zvukove i mislila je da je videla senke kako plešu na prozorima. Bin Laden se pridigao, delovao je uplašeno.

Osama bin Laden. Foto: Tanjug/AP

- Amerikanci dolaze - rekao je zadihan.

Zatim se čuo piskav zvuk i kuća je bila napadnuta. Njih dvoje su se uhvatili za ruke i ušunjali se na balkon.

- Ta noć je bila bez mesečina i bilo je teško da se vidi bilo šta - rekla je Amal.

Na travnjaku, van njihovog vidokruga, bila su dva američka helikoptera "Crni jastreb" i 24 marinca koja su jurila preko travnjaka ka objektu. Gore, na drugom spratu balkona, Seham i Kalid videli su kako se Amerikanci približavaju.

Bin Laden je pozvao svog sina da dođe kod njega, koji je bio u pidžami, ali je uzeo kalašnjikov, za koji je Amal znala da nije pucao iz njega od kad je imao 13 godina. Amal i Seham su tešile decu koja su plakala. Svi su otišli na poslednji sprat, gde su se sklupčali. Čuli su eksploziju kada su "foke" digle kapiju u vazduh.

- Oni žele mene, ne vas - konačno je rekao bin Laden, govoreći svojoj porodici da idu dole.

Ali, najstarije ćerke Mirijam i Sumaija sakrile su se na balkonu dok su Seham i njen sin Kalid sišli dole.

Foto: AP/Tanjug

Gore su Amal, bin Laden i njihov mlađi sin Husein ostali u sobi i molili se. Amal je rekla da je shvatila da ih je neko u njihovom krugu izdao. "Foke" su bile u hodniku i razvalili su zaključana vrata pre nego što su krenuli gore. Jedan od članova snaga, koji su govorili arapski i znali kako Kaled izgleda, pozvali su ga. Kada je pogledao preko balkona, upucan je.

Sumaija i Mirijam su požurile ka američkim marincima, ali su ubrzo pribijene uz zid od strane čoveka koji je govorio arapski. "Foka" Robert Onil prošao je pored njih i ušao u sobu. Amal je bila ispred svog supruga. Krenula je ka Onilu, ali je neko upucao dok su ostali marinci ulazili u sobu.

Amal je osetila bol kako ide kroz njenu nogu, srušila se na krevet i onesvestila. Onil je kasnije opisao kako je upucao bin Ladena i tada pomislio "da će da padne". Više američkih vojnika potom je upalo u sobu i ispalili su metke u vođu Al Kaide.

U međuvremenu, Amal je rekla da se probudila ali da je znala da mora da se pravi mrtva. Zatvorila je oči i pokušala da uspori disanje. Malog Huseina, koji je prisustvovao celom događaju, zgrabile su "foke" i na lice su mu prosuli vodu, kako tvrdi Amal.

Foto: Twitter/@mchooyah, AP/Tanjug

Ostala je nepomična dok su Mirjam i Sumaiju uhvatile američke snage i držale ih preko leša bin Ladena, i zahtevali da identifikuju telo. U početku je Mirijam dala pogrešno ime, ali je Sumaija rekla "da kažu istinu, da oni nisu Pakistanci".

- Moj otac, Osama bin Laden - rekla je njegova ćerka.

Safijah, tada je imao 11 godina, krio se na balkonu kada su ga takođe uhvatile "foke" i rekle mu da identifikuje telo. Plakao je histerično, ali je rekao da je čovek njegov otac.

Kharijahu, koja je bila u hodniku, takođe su zgrabili američki marinci.

- Prestanite da me zaj....ate, ko je to? - vikao je jedan od vojnika.

Foto: Profimedia, Abaca

- Osama - promrmljala je ona.

- Hej, dupla potvrda. Potvrdilo je dete, potvrdila je starija žena - rekao je jedan od "foka" na arapskom.

Specijalne snage tada su uzele da vuku bin Ladena niz stepenice, ostavljajući njegovu glavu da lupa o stepenike.

Kalid je bio mrtav na stepenicama, njegova majka je htela da ga poljubi, ali je odgurnuta. "Foke" su stavile telo bin Ladena u helikopter.

U sobi je Amal uhvatila malog Huseina koji se tresao, i slušala kako američki marinci dižu u vazduh preostale helikoptere. nekoliko minuta kasnije, čula je vrisak suseda koji su pitali ko je još živ.

Pogledajte video:



Pročitajte još:

(L.C.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

AMERI STIŽU! OVO SU POSLEDNJE REČI ŽIVOG BIN LADENA: Porodica otkrila strašne detalje smrti! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 23.Maj.2017

...Porodica Osame bin Ladena progovorila je prvi put o tome kako je bilo da izgledalo kada je mozak 11 septembra i vođa Al Kaide umro tokom akcije američkih vojnika..Amal bin Laden, četvrta i najmlađa žena žena čoveka koji je bio na američkoj listi najtraženijih terorista više od deceniju,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.