Pismo Osame Bin Ladena za SAD postalo viralno na TikTok-u

Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2023, 16:11

Pismo Osame Bin Ladena za SAD postalo viralno na TikTok-u

  Više od dve decenije nakon napada koji su pokrenuli američki „rat protiv terorizma“, antijevrejsko pismo Osame Bin Ladena koje opravdava terorizam protiv Amerikanaca odjeknulo je na društvenim mrežama i zaokupilo maštu propalestinskih aktivista usred rata između Izraela i Hamasa.
Video snimci sa heštegom „Lettertoamerica“ su pregledani više od 13,5 miliona puta na TikTok-u, očigledno počevši od objave u utorak korisnika po imenu Linete Adkins. „Potrebno mi je da svi prestanu sa ovim što sada rade i da čitaju – to su bukvalno dve stranice – da pročitaju ’Pismo Americi’“, rekla je ona. „I molim vas, vratite se ovde i samo mi recite šta mislite, jer se osećam kao da trenutno prolazim kroz, kao, egzistencijalnu krizu kao mnogi ljudi, tako da mi samo treba neko drugi da ovo oseti, takođe." Slično su reagovali i drugi korisnici na nedavno ponovo otkriveno pismo, koje je staro preko 20 godina. Drugi korisnik TikTok-a koji je tvrdio da pati od „egzistencijalne krize“ rekao je o pismu: „Nikada neću gledati na život isto; Nikada neću isto gledati na ovu zemlju.” Sa svoje strane, američki senator Marko Rubio sugerisao je u postu na Iks-u (bivši Tviter) da reakcije pokazuju simpatije terorista: „Oni sada shvataju da je terorizam legitiman metod otpora protiv \'ugnjetavanja\', a Amerika je zaslužila da bude napadnuta 11.9.” Bin Laden, koji je pismo iz 2002. uputio „američkom narodu“, osudio je SAD zbog podrške izraelskoj okupaciji palestinske teritorije i tvrdio da Jevreji kontrolišu američku politiku, kapital i medije. „Stvaranje Izraela je zločin koji se mora izbrisati“, napisao je on. „Svaka osoba čije su se ruke zaprljale doprinosom ovom zločinu mora platiti svoju cenu – i platiti je teško. Osnivač Al-Kaide je nastavio da poziva da se krv Palestinaca osveti. „Naša religija i intelekt nalažu da potlačeni imaju pravo da uzvrate agresijom“, izjavio je Bin Laden. „Ne čekajte od nas ništa osim džihada, otpora i osvete. Da li je na bilo koji način racionalno očekivati da ćemo je, nakon što nas je Amerika napadala više od pola veka, ostaviti da živi u sigurnosti i miru? Britanske novine Gardijan su objavile kopiju pisma otkako je prevod na engleski prvi put objavljen u novembru 2002. Taj list je u sredu uklonio dokument. Portparol Gardijana izjavio je za Foks njuz da je list uklonio pismo jer se naširoko deli na društvenim mrežama „bez punog konteksta“. Stranica sada vodi do članka koji pruža kontekst. Adkins, korisnik društvenih medija koji je objavio pismo u utorak, uključuje vezu na svojoj TikTok stranici do sajta za prikupljanje sredstava za „Palestinska prava“. Sajt poziva na prekid vatre u ratu Zapadnog Jerusalima sa Hamasom, navodeći da Palestinci u Gazi „žive kroz genocid dok ih Izrael bombarduje, gladuje i raseljava ih“. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.