Odlučno protiv lažnih azilanata

Izvor: RTS, 04.Maj.2011, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučno protiv lažnih azilanata

Vlada Srbije čvrsto odlučna da spreči odlazak lažnih azilanata iz Srbije u države EU, rekao ministar policije Ivica Dačić na sastanku sa ambasadorima država EU, SAD, Rusije i Kine u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da je Vlada čvrsto odlučna da spreči odlazak lažnih azilanata iz Srbije u države Evropske unije.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da Srbija nije ugrožena od terorističkih aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle ubistva vođe Al Kaide Osame Bin Ladena, ali da su, iz preventivnih razloga, bezbednosne mere u zemlji podignute na viši nivo.

"Nemamo nikakvih informacija da se mogu desiti teroristički napadi, procena je i da Srbija nije ugrožena", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa ambasadorima država EU, SAD, Rusije i Kine.

Dačić je naveo da na sastanku nije bilo reči o pitanju bezbednosti ambasadora, ponovivši da je podignut nivo bezbednosti stranih ambasada i konzulata, kao i bezbednost na aerodrumima i graničnim prelazima.

Zamenik premijera je na sastanku sa ambasadorima država EU kao i SAD, Rusije i Kine akreditovanim u Beogradu, predstavio niz aktivnosti preduzetih u proteklom periodu u tom cilju.

"Svesna problema lažnih azilanata, Vlada Srbije izražava spremnost da preduzme sve mere, samostalno i u saradnji sa zemljama EU, u cilju efikasnog rešavanja problema i sprečavanja budućih pojava zloupotrebe prava na azil", rekao je Dačić.

Ministar policije je precizirao da su u proteklom periodu u državama članicama EU kontaktirane institucije nadležne za pitanje azila i migracija, gde je taj problem zabeležen, podsetivši da je potom u Srbiji sprovedena medijska kampanja o tome šta znači bezvizni režim i šta to podrazumeva.

Dačić je precizirao da je ukupan broj državljana Srbije koji su podneli zahtev za azil na teritoriji EU od septembra 2009. do istog meseca 2010. godine 10.850, a da je u Srbiju tokom prošle godine vraćeno njih 4.254 na osnovu Sporazuma o readmisiji.

Zamenik premijera je podsetio da je Vlada Srbije krajem februara ove godine formirala komisiju za praćenje sprovođenja vizne liberalizacije, a čiji je zadatak da konstatno prati problem ilegalnih migranata i predlaže mere u ciju zaustavljanja te pojave.

Ivica Dačić je naveo da je MUP održao niz sastanaka sa kolegama iz brojnih država, uključujući Mađarsku i Nemačku, kao i da je učestvovao u radu međunarodnih policijskih organizacija koje se bave tom problematikom.

"U poređenju sa decembrom 2010. smanjen je broj azilanata za 35 odsto, a kao glavna odredišta i dalje su ostala Nemačka, Švedska i Belgija", rekao je on i dodao da je broj povrataka dobrovoljnih i prinudnih veći u odnosu na broj novih zahteva za sticanje azila.

Porast zahteva u Luksemburgu

Dačić je naglasio da postoje određena upozorenja o porastu zahteva u nekim članicama EU poput Luksembruga, najavivši da će se u narednom periodu pratiti stanje u tim državama.

"Želim da naglasim da smo svesni činjenice da problem lažnih azilanata stvara poteškoće državama EU, ali i da Srbija takođe oseća negativne efekte ove pojave u godini koja je najvažnja za nas na polju evrpskih intergacija", rekao je ministar Dačić.

On je poručio okupljenim ambasadorima da mogu biti uvereni da u Srbiji imaju pouzdanog partnera na koga mogu da se oslone i u zajedničkom rešavanju problema lažnih azila, kazavši da je dobrodošla svaka sugestija ili informacija.

Dačić je rekao da je MUP, pozitivnim rezultatima na očuvanju bezbednosti i stabilnosti, doprinelo strateškom opredeljenju zemlje - uključenju u evropske integracione tokove.

Ivica Dačić je rekao da je zadovoljan što je došlo do današnjeg sastanka i da očekuje da će isti razgovori biti organizovani i naredne godine i da će postati tradicionalni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.