OBAMA UBIO BIN LADENA

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBAMA UBIO BIN LADENA

Američki predsednik se juče rano ujutru obratio naciji: Bin Laden je mrtav, ubili su ga marinci. Širom SAD narod masovno slavi

VAŠINGTON - Osama bin Laden je mrtav!

Sve ostale vesti juče su prestale da postoje, u trenutku kad je američki predsednik Obama, u vanrednom obraćanju naciji, otkrio da je vođa Al Kaide ubijen.

Bin Laden, koji je u globalnim medijima pre 10 godina proglašen za „svetskog teroristu broj jedan", juče je prestao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << postoji kao opasnost. Al Kaida, koju je osmislio i stvorio još za vreme borbe protiv Sovjeta u Avganistanu, međutim, nije prestala da postoji. Štaviše, strah od Al Kaide posle ubistva Bin Ladena još je veći, pogotovo kad se na umu ima pretnja koju je izrekao jedan od najbližih Bin Ladenovih saradnika, Kalid šejk Muhamed. „Ako uhapsite ili ubijete Osamu, detoniraćemo nuklearnu bombu koja leži skrivena u jednom velikom gradu u Evropi", Muhamedova je izjava koja uteruje strah u kosti.

Ovako su ga likvidirali

Američke snage uspele su da dođu do skrovišta Bin Ladena pošto su više od četiri godine pratile jednog od njegovih kurira u koga je on imao najviše poverenja. U avgustu 2010. otkriveno je da taj kurir živi s bratom i porodicom u neuobičajeno jako obezbeđenom objektu. Agentima je privukla pažnju i činjenica da u veoma skupoj kući nema ni interneta ni fiksne telefonije.

Napad na Bin Ladena organizovala je grupa američkih „mornaričkih foka", koja je helikopterima stigla do Abotabada.

* 1.05 Helikopteri poleteli iz vazduhoplovne baze Gazi na severozapadu Pakistana, gde su smeštene američke trupe koje su pomagale u odbrani od velikih poplava 2010. godine

* 1.25 Stižu do skrovišta Bin Ladena

* 1.30 Oko 25 specijalaca započinje akciju hapšenja, koja je izvedena sa ukupno četiri helikoptera

* 1.35 Marinci otvaraju vatru na objekat koji je okružen zidom od četiri-pet metara i opasan bodljikavom žicom

* 1.40 Bin Ladenovi saborci otvaraju vatru na helikoptere sa krova kuće

* 1.45 Teroristi uspevaju da pogode jedan helikopter

* 1.55 Specijalci ulaze u dvorište objekta

* 2.00 Marinci uspevaju da slome i poslednji otpor terorista i ulaze u sam objekat

* 2.05 Vođa Al Kaide puca iz pištolja na specijalce, ali ne uspeva da se odbrani. Marinci otvaraju vatru i pogađaju ga hicem u glavu

U napadu je ubijeno najmanje petoro ljudi, među kojima su kurir, jedan od Bin Ladenovih sinova, kao i žena koju je Osama koristio kao živi štit. Pored njih, prisutni su bili još jedna žena i dete, ali oni nisu ni povređeni.

Grad Abotabad, u kojem je ubijen Osama bin Laden, popularno je letnje odmaralište smešteno u dolini okruženoj zelenim brdima, u blizini pakistanskog dela Kašmira.

Osamino telo bacili u more!

Telo Osame bin Ladena „sahranjeno" je u moru, „uz poštovanje islamskih običaja", tvrdi američka vojska.

Neimenovani zvaničnici rekli su da se po svaku cenu želelo izbeći da Bin Ladenov grob postane mesto hodočašća. Da bi to sprečili, Amerikanci su odlučili da njegovo telo završi u moru, uz poštovanje svih verskih obreda.

Prema islamskoj tradiciji, telo moraju da operu muslimani i da ga sahrane što je pre moguće, najčešće do sledeće molitve, iako može biti odlaganja pod posebnim okolnostima.

Islam se protivi sahranjivanju u moru, izjavio je juče portparol Al Azhara, vrhovne muslimanske sunitske vlasti. „Ako je istina da je telo Osame bin Ladena bačeno u more, onda je islam potpuno protiv toga", rekao je Mahmud Azab, savetnik velikog imama Al Azhara, šeika Ahmeda el Taiba.

Naslediće ga Al Zavahri

Egipatski lekar Ajman al Zavahri najverovatnije će biti naslednik vođe Al Kaide.

Zavahri je od početka bio mozak operacija Al Kaide i najviše se pojavljivao u javnosti preko video-poruka. Često je osuđivao SAD i njihove saveznike putem video-snimaka, a u jednom od najnovijih pozvao je muslimane da se bore protiv NATO i američkih snaga u Libiji. Zavahri je, posle Bin Ladena, bio drugi na listi najtraženijih terorista FBI. Sada je prvi.

Obama prvi objavio smrt

Osama bin Laden, vođa terorističke organizacije Al Kaide odgovoran za napade u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine, ubijen je u oružanom sukobu u Pakistanu, izjavio je juče rano ujutru po našem vremenu američki predsednik Barak Obama.

- Pravda je izvršena. Njegov gubitak treba da pozdrave svi koji veruju u mir i dostojanstvo - rekao je Obama, koji je naglasio da se mora znati da „SAD nisu i nikad neće biti u ratu s islamom".

Interpol: Povećana opasnost od terorizma

Interpol je juče, posle vesti o ubistvu Osame bin Ladena, saopštio da je „potreban izuzetan oprez u borbi protiv povišenog rizika od terorizma".

- To je uobičajena procedura. Bin Laden je bio na crvenoj poternici Interpola. Upozorenje Interpola o povećanom oprezu u borbi protiv terorizma ima za zadatak podizanje nivoa svesti kod građana, sa željom da se što brže razmenjuju informacije iz oblasti međunarodnog terorizma, čak i onda kada se te informacije ne odnose na državu koja ih je dobila - kaže Miloš Oparnica, šef kancelarije Interpola za Srbiju.

Ovo je Al Kaida

* Preteča Al Kaide bila je organizacija MAK, koju je osnovao Bin Ladenov učitelj, šejk Jusuf Azam. Ova organizacija imala je cilj pobedu u ratu protiv „nevernika i komunista".

* Bin Laden 1984. godine osniva instituciju Bait ul Ansar, koja je bila temelj za formiranje Al Kaide.

* Mudžahedinski dobrovoljci pri kraju rata u Avganistanu sa Bin Ladenom i Ajmanom el Zahvarijem na čelu osnivaju Al Kaidu.

* Al Kaida je optužena za bombaške napade na dve ambasade SAD u Africi 1998. godine, u kojima je poginulo više od 200 ljudi, kao i napad na američki brod u Jemenu, kada je poginulo 17 mornara.

* Al Kaida i Bin Laden optuženi su za organizaciju terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, kad je u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji ubijeno skoro 3.000 ljudi.

Ovo je bio Osama bin Laden

* Rođen 10. marta 1957. godine u Rijadu, kao jedno od pedeset četvoro dece Muhameda bin Ladena, jednog od najbogatijih građevinskih preduzetnika u Saudijskoj Arabiji.

* Na studijama menadžmenta i ekonomije u Džedi pada pod uticaj muslimanskog fundamentaliste, palestinskog šejka Abdulaha Azama.

* Zbog zasluga u ratu u Avganistanu slavljen je kao heroj u Saudijskoj Arabiji.

* Početkom devedesetih odlazi u Sudan, zbog saveza Saudijske Arabije i Amerike.

* Godine 1996. prelazi u Avganistan.

* U Avganistanu Bin Laden i Al Kaida započeli su pripreme za „sveti rat". Postaje glavni osumnjičeni za bombaške napade u Saudijskoj Arabiji i na ambasade u Najrobiju.

* Jedanaestog septembra 2001. organizuje napade na SAD, u kojima je ubijeno skoro 3.000 ljudi. Od tada postaje tražen - živ ili mrtav.

* Tokom 10 godina skrivanja preko svojih najbližih saradnika objavio više od 60 video-poruka kojima je pretio novim terorističkim napadima.

Suzana Grubješić, URS

- Upornost u potrazi za Osamom bin Ladenom se na kraju isplatila, ali se bojim da njegovim ubistvom neće nestati Al Kaida i njene sestrinske terorističke organizacije.

Dubravka Filipovski, NS

- Jedan od najvećih terorista na svetu je uhvaćen i to je poruka da će se vodeće zemlje odlučno boriti protiv terorizma. To je takođe poruka i preostalim ćelijama da se terorizam neće tolerisati. Složila bih se sa izjavom predsednika SAD Obame da je ovime pravda za porodice poginulih zadovoljena.

Branko Ružić, SPS

- Eliminisanje globalnog teroriste je potvrda rata koji su SAD objavile nakon 11. septembra. Važno je za svetski mir da je uračunati rizik od odmazde minimalan i da ovakav akt ima preventivnu funkciju. Za naš region je važno da se ovim, po ko zna koji put, potvrđuju navodi srpske države još iz '98. i '99. godine da je potrebno eliminisati i mini trening kampove Al Kaide na KiM i u BiH.

Dragan Todorović, SRS

- Još nisam siguran da su te vesti tačne. Kad govorimo o Bin Ladenu, on je najbolji saradnik SAD, njihovo čedo, i ne razlikuje se od njih po svojim metodama. Samo su žrtve SAD mnogo veće nego žrtve Osame bin Ladena.

Srđan Milivojević, DS

- Za njim su mnoge zemlje raspisale poternice i nagradu. Ovo je poruka svakome ko se za ostvarivanje političkih ciljeva lati terorizma da će završiti onako kako je Bin Laden završio. Svetska ruka pravde očigledno stiže do svakog, a on je bio označen kao svetski terorista broj jedan.

Borislav Pelević, SNS

- Jedan terorista manje. Nadam se da će i ostali teroristi, među njima i Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Agim Čeku i Fatmir Ljimaj, takođe biti privedeni pravdi. Svako normalan trebalo bi da podrži borbu protiv terorizma.

Samir Tandir, portparol Mešihata IZS

- Smatram da je na tu temu kao sagovornik mnogo pozvaniji da govori gospodin Muhamed Jusufspahić, pošto je on u rođačkim vezama s tom gospodom sa Bliskog istoka i sa severa Afrike.

Adem Zilkić, reis-ul-ulema IZS

- Ubistvo Osame bin Ladena moglo bi dati doprinos ispravljanju stereotipa na Zapadu o nemogućoj i neutemeljenoj povezanosti islama i upotrebi nasilja kao načina postizanja političkih ili bilo kojih drugih ciljeva. Mada bi za pravdu bilo bolje da mu je živom suđeno.

Džordž Buš, bivši, predsednik SAD

- Ovo dostignuće znači važnu pobedu za Ameriku, za ljude koji traže mir širom sveta i za one koji su izgubili bližnje 11. septembra 2001. Amerika nastavlja svoju borbu protiv terorizma. Bez obzira koliko vremena je potrebno, pravda će biti sprovedena.

Dmitrij Medvedev, predsednik Rusije

- Kremlj pozdravlja ozbiljan uspeh koji su SAD postigle u ratu protiv međunarodnog terorizma. Rusija je bila jedna od prvih zemalja koja se suočila s pretnjom globalnog terorizma i shvatila iz prve ruke šta je Al Kaida. Rusija je sprema da pojača saradnju u borbi protiv terorizma.

Dejvid Kameron, britanski premijer

- Veliki je uspeh to što je Bin Laden pronađen i što više neće moći da sprovodi svoju kampanju terora širom sveta. Vest da je mrtav doneće veliko olakšanje narodima širom sveta.

Nikola Sarkozi, predsednik Francuske

- Ovo je veliki događaj u globalnoj borbi protiv terorizma. Pozdravljamo napore SAD.

Abdulah Gul, predsednik Turske

- Sa velikim zadovoljstvo pozdravljam vest o smrti Osame bin Ladena. Ovo je dokaz da teroristi i njihove vođe kad-tad bivaju uhvaćeni.

Angela Merkel, nemačka kancelarka

- Prošle noći snage mira ostvarile su pobedu. Ali to ne znači da je međunarodni terorizam poražen. Moramo ostati oprezni.

Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO

- Ovo je značajan uspeh za bezbednost NATO saveznika i svih nacija koje su nam se pridružile u naporima da se borimo protiv pošasti globalnog terorizma i svet učinimo bezbednijim mestom. Nastavljamo našu misiju u Avganistanu.

Hamid Karzai, predsednik Avganistana

- Osama bin Laden je dobio zasluženu kaznu i njegova smrt predstavlja žestok udarac terorizmu. Njegove ruke bile su umrljane krvlju nekoliko hiljada ljudi i nekoliko hiljada avganistanske dece, mladih i starih.

Benjamin Netanijahu, izraelski premijer

- Ovo je trijumf pravde, slobode i vrednosti koje, rame uz rame, demokratske nacije dele u borbi protiv terorizma.

Herman van Rompej, zvaničnik EU

- Njegova smrt čini svet bezbednijim i pokazuje da zločini ne mogu ostati nekažnjeni. EU nastavlja sa SAD, međunarodnim partnerima i prijateljima u muslimanskom svetu, borbu protiv svetskog ekstremizma, kako bi se izgradio svet mira, bezbednosti i prosperiteta za sve.

Federiko Lombardi, portparol Vatikana

- Suočavajući se sa smrću jedne osobe, hrišćanin nikada ne može da bude srećan, ali treba da razmisli o ozbiljnoj odgovornosti svakoga pred Bogom i ljudima. Treba da se nada i da bude angažovan da svaki događaj ne bude prilika za jačanje mržnje, već za jačanje mira.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.