Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udari po ostacima Al Kaide

U trodnevnom raketiranju iz „dronova” u pograničnom području Pakistana, likvidiran novi „čovek broj dva” džihadista

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Posle trodnevnih udara po ostacima Al Kaide u pakistanskoj pograničnoj pokrajini Severni Vaziristan, Amerika je po svim nagoveštajima postigla važan cilj: likvidiran je Abu Jahija al Libi, zamenik Ajman al Zavahirija, egipatskog doktora koji je nasledio Osamu bin Ladena.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Zasad nema načina da se ovo nedvosmisleno potvrdi – uverenje da je u roku od 13 meseci od likvidacije vrhovnog vođe Al Kaide, po drugi put ubijena druga ličnost u hijerarhiji džihadista, zasniva se na izjavi jednog pakistanskog zvaničnika da su oni presreli njihove komunikacije u kojima se međusobno obaveštavaju da je ubijen „šeik”, što je pojam koji se koristi za verske vođe.

Ako se ovaj američki uspeh potvrdi, to će svakako biti novi udarac Al Kaidi, jer će pre svega proširiti međusobna sumnjičenja među njenim pripadnicima. Iz „drona”, bespilotne letelice (ili „letećeg robota”), precizno je gađana baš jedna kuća, što znači da je CIA koja upravlja ovim operacijama, imala dojavu da je baš tamo neko sa spiska onih koji treba da budu ili uhvaćeni ili ubijeni.

Pored Libija, Libijca po rođenju, koji je među džihadistima imao status „zvezde” zbog njegove lične harizme i veštine da propagandu Al Kaide uspešno prilagođava internet-medijima, ali i spektakularnog bekstva iz zatvora u američkoj bazi Bagram u Avganistanu – u akciji je ubijeno još sedmoro stranih terorista, javlja Rojters, pozivajući se na funkcionere pakistanske obaveštajne službe.

Libi je bio i neka vrsta generalnog direktora matične organizacije Al Kaide čije je sedište baš u pograničnom području Pakistana, odakle se upravlja akcijama njenih filijala širom sveta, među kojima je poslednjih godina najaktivnija ona u Jemenu, poznata i kao „Al Kaida Arabijskog poluostrva”.

Libi, čije je pravo ime Mohamed Hasan Kaid, na mesto broj dva u džihadističkoj hijerarhiji postavljen je prošlog avgusta, kada je na isti način, takođe u Severnom Vaziristanu, likvidiran Atija al Rahman. Sve u svemu, od ubistva Bin Ladena, prošlog maja, u akcijama „dronova” poginulo je više od deset visokih funkcionera Al Kaide.

Korišćenje bespilotnih letelica, koje u vojnoj terminologiji imaju skraćenicu RPA („remotely piloted aircraft” – „avioni kojima se pilotira sa daljine”, pri čemu su „piloti” u bazama na američkoj teritoriji), bilo je na vrhuncu 2010, a njihovo korišćenje je učestalo posle prošlomesečnog samita NATO u Čikagu, posvećenog okončanju avganistanskog rata.

Ove akcije, koje lično odobrava predsednik Barak Obama, izvode se uprkos protivljenju Pakistana, koji smatra da se time krši njegov suverenitet. Vašington međutim ignoriše ove proteste Islamabada.

Do najnovije akcije došlo je u okolnostima kada je na putu za pakistansku prestonicu Piter Levoj, pomoćnik sekretara za odbranu, gde treba da pregovara o okončanju pakistanske blokade za američke i NATO transporte preko njegove teritorije, koja traje već pola godine. O tome u Čikagu nije postignut sporazum, a sada je navodno blizu, pošto je prihvaćen pakistanski zahtev da mu se napori u borbi protiv islamskih ekstremista na njegovoj zapadnoj granici kompenzuju sa 1,8 milijardi dolara.

M. Mišić

objavljeno: 06.06.2012
Pogledaj vesti o: Osama Bin Laden

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.