Novi detalji o ubistvu Bin Ladena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2011, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi detalji o ubistvu Bin Ladena

VAŠINGTON -

Operacija u kojoj je ubijen Osama bin Laden nije se odvijala tako savršeno kao što je moglo izgledati pre dve nedelje, kada je objavljeno da su specijalne jedinice američke vojske u Abotabadu, na severu Pakistana, likvidirale lidera Al Kaide i odnele njegovo telo.

Zvaničnici upoznati sa akcijom sada priznaju da je malo nedostajalo da sve krene naopako, i to već od samog početka, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je jedan od helikoptera zbog kvara morao da se prisilno spusti u dvorište Bin Ladenove kuće, i tom prilikom ostao bez repa, zbog čega je propao faktor iznenađenja.

Nivo nepoverenja koje su Amerikanci imali prema Pakistanu jedan od razloga je što su korišćeni helikopteri najnovije tehnologije, koji ponekad mogu da zakažu, napominje Asošijeted pres.

Na "blek hok" helikopterima načinjene su prepravke da bi se prigušila buka motora i elisa, i opremljeni su stelt tehnologijom. To je sve povećalo njihovu težinu, što je doprinelo da u toploj noći jedna letelica otkaže.

Odluka da se napad izvede baš u toj noći bez mesečine, doneta je zato što je suviše mnogo američkih zvaničnika bilo upoznato sa planom, pa se Bela kuća plašila da će ta priča doći do štampe, i da se Bin Ladenu neće moći ući u trag narednih 10 godina.

Zadatak je poveren jedinici mornaričkih foka koja je krenula iz baze Bagram u Avganistanu, a koja lovi Bin Ladena od 2001.godine.

U akciju je bilo uključeno ukupno pet letelica. Pored dva stelt helikoptera "blek hok", sa 23 komandosa, kao podrška tu su bila i tri helikoptera "činuk", veličine školskog autobusa, sa dvadesetak komandosa, koji su se spustili u pustinju na oko dve trećine puta do Abotabada.

Prvobitni plan bio je da se jedan "blek hok" uz što manju buku spusti pored kuće, a drugi da lebdi iznad nje. Komandosi bi zatim započeli potragu za Bin Ladenom istovremeno iz prizemlja i sa krova, gde bi se spustili užadima.

Umesto toga, pošto je jedan helikopter ispao iz igre, krenuli su odmah od prizemlja ka najvišem spratu, gde su ispravno pretpostavljali da se nalazi Bin Laden. Krčili su sebi put eksplozivom, razvaljujući vrata i zidove.

Sa liderom Al Kaide suočila su se tri člana tima. Kad ih je Bin Laden ugledao, umakao je u svoju sobu. Komandosi su mislili da je krenuo po oružje, pa su pošli za njim.

Jedan je odgurnuo dve žene koje su se isprečile ispred Bin Ladena, a drugi je pucao u njega, pogodivši ga jednim metkom u stomak, a drugim u glavu.

U sobi su našli jednu automatsku pušku kalašnjikov i pištolj makarov na polici pored vrata.

Trebalo im je 15 minuta da dođu do Bin Ladena, a ostala 23 minuta da unište oštećeni helikopter.

Jedan od rezervnih helikoptera "činuk" došao je po Bin Ladenovo telo, zaplenjena dokumeta i materijale, i komandose iz uništenog "blek hoka".

Kada se tim "foka" sastao sa predsednikom Barakom Obamom, on ih nije pitao ko je ubio Bin Ladena. Samo je zahvalio svakom članu tima , rekli su zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.
Pogledaj vesti o: Osama Bin Laden

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi detalji o ubistvu Bin Ladena

Izvor: Večernje novosti, 17.Maj.2011

Operacija u kojoj je ubijen Bin Laden nije se odvijala tako savršeno kao što je izgledalo pre dve nedelje. Zvaničnici upoznati sa akcijom priznaju da je malo nedostajalo da sve krene naopako

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.