Naziv misije hvatanja Bin Ladena “Džeronimo” naljutilo američke Indijance

Izvor: Blic, 04.Maj.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naziv misije hvatanja Bin Ladena “Džeronimo” naljutilo američke Indijance

Dok većina američke nacije likuje zbog ubistva Osame bin Ladena, reakcije mnogih američkih Indijanaca su drugačije: šok, nezadovoljstvo i povređenost, a uzrok ovakvih osećanja je činjenica da su "foke" američke mornarice misiju koja je za cilj imala ubijanje ili zarobljavanje Bin Ladena vodile pod šifrovanim imenom “Džeronimo”.

"Ovo je još jedan pokušaj da se starosedeoci Amerike žigošu kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teroristi”, kaže tim povodom Paula Antoan iz plemena Sijuksa Ružinog pupoljka iz Južna Dakote.

Na Fejsbuku i Tviteru, na svojim vebsajtovima, u lokalnim novinama i u bezbroj diskusija, foruma i okruglih stolova širom zemlje, američk Indijanci izražavaju svoju povređenost i zbunjenost činjenicom da je kao šifrovano ime misije za uklanjanje bin Ladena odabrano upravo "Džeronimo”, ime vođe i ratnika Apača iz 19. veka koji je branio porodice i domove svog naroda, često od američkih vojnika koji su napadali kršeći prethodno potopisane sporazume.

Bio je hrabar, žestok i neustrašiv, a 1909. je umro kao zatvorenik, 23 godine nakon što je zarobljen. Bela kuća se od ovakvih prigovora brani insistiranjem da je "Džeronimo” bilo šifrovano ime za operaciju, a ne za samog Bin Ladena.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Twiter

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćerka Bin Ladena: Mog oca su prvo zarobili, a potom ubili

Izvor: Blic, 04.Maj.2011

VAŠINGTON/ISLAMABAD - Osama bin Laden je bio nenaoružan kada su američki komandosi “foke” upali u prostoriju u kojoj se nalazio i ubile ga, saopštila je Bela kuća u utorak, menjajući time prvobitnu zvaničnu verziju događaja i navodeći mnoge da se zapitaju da li su SAD uopšte planirale da...

Nastavak na Blic...

Indijanci besni: Bin Laden nije Džeronimo

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2011, 00:44

Dok većina američke nacije likuje zbog ubistva Osame bin Ladena, reakcije mnogih američkih Indijanaca su drugačije: šok, nezadovoljstvo i povređenost, a uzrok ovakvih osećanja je činjenica da su "foke" američke mornarice Bin Ladena vodile pod šifrovanim imenom “Džeronimo”...Iako Bela kuća...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.